Rusko rozšíri šrotovné

Rusko plánuje uvoľniť dodatočné štátne prostriedky vo výške sedem miliárd rubľov na podporu svojho automobilového priemyslu.

28.07.2015 16:58
debata (33)

S odvolaním sa na ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova o tom v utorok informoval ruský denník Vedomosti. Ruský automobilový trh sa stal obeťou slabnúcej miestnej ekonomiky, na ktorú doliehajú nízke ceny ropy a západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho postupu v ukrajinskej krí­ze.

Vláda chce o päť miliárd rubľov rozšíriť program šrotovného a program, v ktorom záujemcovia o kúpu nového vozidla môžu uplatniť zľavu, keď svoj starý automobil vymenia za nový, cituje denník Manturova.

Ďalšou miliardou rubľov vláda prispeje do programu, ktorý má znížiť náklady na lízing áut, rovnako veľkú čiastku uvoľní na dotácie úrokových sadzieb pôžičiek, uviedla agentúra Reuters.

Podnikateľské združenie AEB na začiatku júla oznámilo, že predaj nových osobných a ľahkých úžitkových áut v Rusku sa v prvom polroku medziročne znížil o 36 percent na 782 000 vozidiel. V samotnom júni sa pokles predaja spomalil na 30 percent z májových 38 percent. AEB teraz predpokladá, že v celom tomto roku klesne predaj áut o 36 percent na 1,55 milióna.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky #šrotovné