Ruský poslanec navrhuje povinné kvóty pre tradičné jedlo

Najmenej polovičku ponuky na jedálnych lístkoch v ruských reštauráciách budú musieť tvoriť jedlá tradičnej ruskej kuchyne - ak ruský parlament schváli pripravovaný návrh.

29.07.2015 08:37
debata (41)

Povinné kvóty národnej kuchyne vo všetkých reštauráciách a kaviarňach od Kaliningradu po Vladivostok podľa názoru predkladateľa povedú k „obrodeniu a rozkvetu gastronomických tradícií Ruska a prilákajú zahraničných turistov“, napísal denník Izvestija.

Príslušný návrh sa komunistický poslanec Vadim Solovjov chystá predložiť hneď po prázdninách. „Limit na zahraničné jedla“ v menu sa nemá týkať reštaurácií jasne špecializovaných na národné kuchyne sveta. Vraj čosi podobné už funguje v Minsku, kde úrady nariadili všetkým podnikom verejného stravovania mať v ponuke aj tradičné bieloruské pokrmy.

Solovjov argumentuje tým, že aj v samotnom srdci Ruska, teda v okolí moskovského Kremľa, možno ďaleko ľahšie naraziť na americký „fast food“, alebo na ponuku francúzskej, talianskej, japonskej či ukrajinskej gastronómie, než na poctivú ruskú stravu. To je vraj poriadna jazva na ruskej hrdosti.

„Som Rus a hrozne rád jem ruské jedlá, ale v okolí snemovne v centre Moskvy sotva možno nájsť podnik s ponukou našej národnej kuchyne,“ vyhlásil Solovjov. Podľa neho je najvyšší čas situáciu zmeniť zavedením povinnej kvóty. Uvítal by aj štátnu pomoc pre ruskú gastronómiu, pretože „to je naša hlboká kultúra, na ktorú musíme byť pyšní a ktorú musíme odovzdať potomkom“.

V debate pod článkom prevažujú záporné ohlasy. Návrh vraj ukazuje, aká priepasť zíva medzi starosťami bežných a privilegovaných ľudí. Vzbudzuje podozrenie, či nejde o poslaneckú súťaž, kto navrhne väčšie hlúposť. Možno ale ide o lobovanie pre podnikateľský zámer režiséra Michalkova.

Chýrny ruský filmový režisér Nikita Michalkov a jeho brat Andrej Michalkov-Končalovskij ohlásili plán otvoriť reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia, ktorý by konkurovali americkému McDonalds's. Obaja bratia požiadali ruského prezidenta Vladimira Putina o finančnú podporu a podľa spravodajského webu RBK získali 700 miliónov rubľov vo forme pôžičky s vládnou garanciou. Nový reťazec ponesie názov Jedim doma! (Jeme doma) a má zahŕňať 41 kaviarní a 91 jedální.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko