Nálada v ekonomike sa opäť zhoršila

Nálada v slovenskej ekonomike sa naďalej zhoršuje. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) totiž v júli oproti júnu klesol o 2 body na 99,2 bodu.

29.07.2015 09:55
debata (1)

Stojí za tým najmä pokles dôvery v priemysle, v službách a medzi spotrebiteľmi. Aktuálne tak indikátor ekonomického sentimentu zaostáva za vlaňajšou hodnotou o 3,2 bodu aj za dlhodobým priemerom o 5,1 bodu. Informuje o tom Štatistický úrad SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli oproti júnu znížil o 5,3 bodu na mínus 1 bod, čím sa dostal 3 body pod úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora podľa štatistikov ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a zníženie počtu objednávok. Indikátor dôvery v stavebníctve v júli naopak vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3 body na hodnotu záporných 5 bodov vplyvom priaznivejších hodnotení úrovne objednávok i očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 23 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v júli v porovnaní s júnom o 2,3 bodu na 17 bodov najmä vplyvom pozitívneho vývoja súčasných podnikateľských aktivít a mierneho poklesu stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v júli naopak opäť klesol, jeho hodnota 2 body sa v porovnaní s júnom znížila o 3,7 bodu. Vývoj indikátora bol podľa štatistikov ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami najmä súčasného ale i očakávaného dopytu, pričom vývoj podnikateľskej situácie respondenti hodnotili pozitívnejšie.

Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti júnu 2015 klesol o 3 body na záporných 18,4 bodu v dôsledku zníženia dôvery pri všetkých zložkách, ktorými sú perspektívy úspor domácností, názory na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku, odhadovaný vývoj nezamestnanosti a očakávaná finančná situácia v domácnosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení tak bol o 4,8 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #ekonomická nálada