Problémové štáty by mali mať možnosť vzdať sa eura

Krajinám eurozóny, ktorým sa nedarí zvládať dlhy, by v krajnom prípade malo byť umožnené opustiť euro. Podľa denníka Financial Times to uviedli nezávislí ekonomickí poradcovia nemeckej vlády.

29.07.2015 13:07
debata (11)

Myšlienka na odchod niektorého z členov z menovej únie bola dlho tabu, ktoré pred niekoľkými týždňami prelomil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Ten v súvislosti s dlhovou krízou v Grécku navrhol pozastaviť tejto krajine na päť rokov členstvo v menovom bloku.

Podľa správy, ktorú v utorok zverejnil panel nemeckých ekonomických expertov, grécka dlhová kríza poukázala na nutnosť ďalších reforiem, ktoré by zvýšili stabilitu eurozóny.

Opatrenia by sa mali týkať napríklad prehĺbenia bankovej únie. Podľa expertov by mal tiež vzniknúť mechanizmus, ktorý by sa zaoberal platobnou neschopnosťou členských štátov eurozóny. Tento mechanizmus by v prípade štátneho bankrotu nútil veriteľov vziať straty na seba, čo by obratom nútilo investorov viac posudzovať prípadné riziká. Štáty by potom v prípade núdze mali mať možnosť menový blok opustiť.

„Trvalo nespolupracujúci členský štát by nemal byť schopný ohrozovať existenciu eurozóny,“ uviedla v osobitnej správe pätica expertov, ktorým sa tiež hovorí „mudrci“.

„Aby sme zaistili súdržnosť menovej únie, musíme si uvedomiť, že voliči vo veriteľských krajinách nie sú pripravení stále financovať zadlžené krajiny,“ uviedol predseda expertného panelu Christoph Schmidt.

Atény a eurozóna sa tento mesiac predbežne dohodli na novej finančnej pomoci v objeme až 86 miliárd eur, podmienenej ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. Trojročný program má Grécko ochrániť pred bankrotom a odchodom z eurozóny.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna