Putin nariadil ničiť západný tovar, ktorý sa vyhne embargu

Poľnohospodárske výrobky, potraviny a suroviny dovezené do Ruska v rozpore s vyhláseným embargom budú ruské úrady od budúceho štvrtka ničiť.

29.07.2015 19:31
debata (223)

Vyplýva to z dekrétu prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu publikovala tlačová služba Kremľa. O spôsobe ničenia má rozhodnúť ruská vláda.

Likvidácii podľa Putinovho rozhodnutia bude podliehať produkcia, ktorá má pôvod v niektorom zo štátov, ktoré vyhlásili proti Rusku sankcie za anexiu Kryme a podporu donbaských separatistov. Pred rokom Moskva zaviedla proti týmto krajinám protiopatrenia, ktoré vyradilo ich poľnohospodárske výrobky a potraviny z distribúcie na ruskom vnútornom trhu. Týka sa to hlavne štátov Európskej únie, v menšej miere USA a Kanady.

Kontrola ruského embarga ale bola obtiažna a mnohí európski vývozcovia si podľa ruských médií pomerne ľahko našli cestu, ako svoje výrobky do Ruska dostať a sankcie Kremľa obísť. Často využívaný bol údajne tranzit cez Bielorusko či Kazachstan, ktoré s Ruskom spája colnej únie. Európske potraviny, najmä ovocie, mliečne výrobky alebo ryby, sa tak napríklad do ruských obchodov dostávali ako produkcia bieloruská.

Či Putinov dekrét situáciu z hľadiska ruských kontrolórov zlepší, nie je jasné. Doteraz ruskí colníci európsky „kontraband“ od hraníc väčšinou vracali do krajiny pôvodu. Odteraz má byť tovar zničený, ak ho nedovážajú fyzické osoby pre svoju potrebu alebo ak nejde o tranzit do tretích krajín.

Denník Kommersant v stredu napísal, že na ruských hraniciach už dnes existujú špeciálne pece, v ktorých sa nebezpečná alebo nezákonne dovážaná produkcie likviduje. Ide ale väčšinou o malé objemy a adaptácia zariadení na ničenie väčšieho množstva potravín by bola nákladná. Ruský denník nevylučuje, že Putinov dekrét má pôsobiť skôr ako propaganda. Dva až tri prípady likvidácie budú vraj široko medializované s nádejou, že odstrašujúci efekt bude dostatočný.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie