Samsungu klesol čistý zisk, nové telefóny nezabrali

Juhokórejskému výrobcovia elektroniky Samsung Electronics klesol v druhom štvrťroku čistý zisk o osem percent na 5,8 bilióna wonov (približne 4,5 miliardy eur). Firma zaznamenala nižší zisk už piaty štvrťrok za sebou kvôli prepadu zisku v divízii mobilných telefónov, ktorej k rastu nepomohol ani nový prístroj Galaxy S6.

30.07.2015 09:12
debata (15)

Analytici oslovení agentúrou FactSet čakali zisk 5,6 bilióna wonov. Tržby sa znížili o sedem percent na 48,5 bilióna wonov a prevádzkový zisk o štyri percentá na 6,9 bilióna wonov.

Prevádzkový zisk v divízii mobilných telefónov klesol o 38 percent na 2,8 bilióna wonov. Firma dúfala v oživenie hospodárenia divízie, pretože na začiatku štvrťroku začala predávať dva nové inteligentné telefóny, Galaxy S6 a S6 Edge so zakrivenou obrazovkou. Celkový predaj prístrojov ale podľa vyhlásenia firmy zaostal za očakávaním. Pokles zisku v divízii sa však spomalil v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, kedy sa prepadol až o takmer 60 percent.

Podľa výskumnej spoločnosti IDC je Samsung stále najväčším výrobcom smart telefónov na svete. Je však jediným z piatich najväčších výrobcov, ktorému v druhom štvrťroku klesol podiel na trhu na 22 percent z 25 percent vlani.

Vysoký rast zaznamenala divízia polovodičov, ktorej prevádzkový zisk prvýkrát za niekoľko rokov prekonal tri bilióny wonov a bol najvyšší od tretieho štvrťroku 2010. Divízii pomohla dopyt po polovodičoch pre inteligentné telefóny. Samsung je najväčším svetovým výrobcom pamäťových čipov a dodáva čipy aj pre telefóny firme Apple.

Samsung v treťom štvrťroku očakáva mierne zvýšenie dodávok telefónov na trh v porovnaní s druhým štvrťrokom. Priemerná cena sa však má znížiť kvôli úprave cien prístrojov S6, ktorým chce firma zvýšiť ich predaj. Analytici dodávajú, že výhľad predaja Samsungu ohrozuje tiež nový prístroj od Applu, ktorý by mal na trh prísť v septembri, napísali agentúry AP a Reuters.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Samsung