Vláda chce investičnými stimulmi podporiť chudobné okresy

V hladových dolinách Rožňavského, Kežmarského, Revúckeho a Rimavskosobotského okresu je bez práce viac ako 31-tisíc ľudí. Práve v týchto štyroch okresoch sa štát rozhodol pre razantnejší boj s vysokou nezamestnanosťou pomocou investičných stimulov pre podnikateľov. Vzniknú aj akčné plány na obnovu zaostalých regiónov, odborná pomoc pre starostov a regionálny príspevok. Nové systémy podpory majú začať platiť od decembra 2015.

30.07.2015 12:00
debata (22)
zväčšiť Miera evidovanej nezamestnanosti v okresoch... Foto: MPSVR SR
slovensko, mapa, regiony, nezamestnanosť Miera evidovanej nezamestnanosti v okresoch Slovenska.

Boj s vysokou nezamestnanosťou však bude behom na dlhé trate. „Ak by vláda v spomínaných štyroch okresoch každý druhý týždeň otvárala fabriku s dvesto novými pracovnými miestami, bol by to určite obrovský úspech. Lenže aj pri naplnení takéhoto nereálneho scenára by až tri roky trvalo zníženie nezamestnanosti na súčasný slovenský priemer,“ povedal Michal Páleník, analytik Inštitútu zamestnanosti. „Je dobré, že súčasná vláda sa rozhodla urobiť akčné plány na podporu zaostalých regiónov, ale veľa bude závisieť od toho, ako budú spracované a či sa budú aj dodržiavať,“ pokračoval Páleník.

Keď sa v noci vraciam domov, v našej dedine sa nesvieti v každom druhom dome. Vo Vranove nad Topľou je nedostatok práce a väčšina ľudí odišla za prácou.
študentka Zuzana Gaďová

Podnikatelia v hladových dolinách s nezamestnanosťou približne nad 23 percent budú mať výrazne mäkšie podmienky na získanie štátnej investičnej pomoci. Štát súkromným firmám uhradí polovicu peňazí investovaných do nákupu budov, výrobných hál čí získania autorských práv. Podmienkami na získanie štátnej podpory sú minimálna výška investície v sume 200-tisíc eur a vytvorenie desiatich nových pracovných miest.

Ak si napríklad podnikateľ v Rimavskej Sobote kúpi výrobnú halu za 400-tisíc eur, štát mu na ňu prispeje rovných 200-tisíc eur. Ešte viac, až sedemdesiat percent z celkovej sumy, uhradí štát pri nákupe obrábacích strojov. Z obrábacích strojov v hodnote 200-tisíc eur štát podnikateľovi zaplatí až 140-tisíc eur.

Mimo hladových dolín musia podnikatelia pre získanie štátnej podpory investovať najmenej desať miliónov eur. Zároveň pri nákupe mašín potrebných na podnikanie im štát zaplatí "len“ 40 percent z ich celkovej hodnoty. Pri nákupe strojov za 200-tisíc eur im štát prispeje 80-tisíc eur.

Na ružiach ustlané to nemajú ani ľudia v regiónoch s viac ako 20-percentnou nezamestnanosťou, ktoré tesne nespĺňajú nárok na získanie štátnej pomoci. „Keď sa v noci vraciam domov, v našej dedine sa nesvieti v každom druhom dome. Vo Vranove nad Topľou je nedostatok práce a väčšina ľudí odišla za prácou. Aj u nás je to rovnako. Otec pracuje v Českej republike, mama opatruje v Rakúsku, sestra je vo Veľkej Británii a ja študujem tu v Bratislave,“ uviedla študentka Zuzana Gaďová.

Za pravdu jej dáva aj bývalý konateľ strojárskej spoločnosti Land Tech Ján Barna. Ten pri tvorbe nových pracovných miest v okrese s 20,39-percentnou nezamestnanosťou narážal na problém nedostatočného počtu kvalifikovaných zamestnancov.

Väčšina remeselných majstrov totiž už dávno opustila hladovú dolinu. Pri investičnej podpore v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou môže byť pre malé firmy problémom aj minimálna výška investície v sume 200-tisíc eur. "Ak by nám aj vláda preplatila viac ako polovicu nákladov na kúpu nových strojov, pre menšie firmy to bude stále ťažké.

Hotovosť vo výške 200-tisíc eur má totiž len málokto, a zobrať si úver je vždy veľké riziko. Preto by bolo zaujímavé pouvažovať nad tým, či by sa pre malé firmy ešte viac nemohla znížiť hranica potrebná na získanie štátnej dotácie," povedal Barna.

Nárok na získanie štátnej pomoci majú len tie firmy, ktoré nové pracovné miesta vytvárajú v okresoch s viac ako je 1,9-násobok priemernej nezamestnanosti. Ďalšou podmienkou je, aby takáto vysoká nezamestnanosť bola v regióne najmenej počas deväť štvrťrokov za posledné tri roky.

Tieto podmienky okrem spomínaných štyroch regiónov môže ešte splniť aj okres Poltár. V pripravovanom zákone je pomerne všeobecne definované vytvorenie akčného plánu na podporu zaostalých regiónov.

Okres Miera nezamestnanosti v %
Trebišov 20,01
Vranov nad Topľou 20,39
Sabinov 20,61
Poltár 22,32
Rožňava 22,65
Kežmarok 24,16
Revúca 24,99
Rimavská Sobota 28,27

Zdroj: ÚPSVaR

Banky pri financovaní podnikateľských projektov neregistrujú nižší záujem z regiónov s vysokou nezamestnanosťou. „V poskytovaní úverov pre podnikateľov a malé firmy sme nezaznamenali súvislosť s vysokou nezamestnanosťou v danom regióne. Tento rok je, naopak, cítiť vo financovaní tohto segmentu oživovanie ekonomiky, a tým aj vyššiu ochotu úverovania zo strany podnikateľov bez ohľadu na región,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. Postupné oživovanie ekonomiky by malo v najbližších mesiacoch tlačiť na znižovanie nezamestnanosti v rámci celého Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Rožňava #Rimavská Sobota #investičné stimuly #kežmarok #Revúca