Slovensko láka domácich dovolenkárov podstatne viac

Slováci vedia stráviť svoju dovolenku aj inak ako len v zahraničí pri mori. Viaceré slovenské strediská sa už teraz tešia z väčšieho počtu domácich návštevníkov a ich nárast očakávajú aj v auguste. Dovolenkári by sa preto mali poponáhľať s rezerváciou, pretože hlavne menšie rezorty môžu byť na niektoré termíny už vypredané.

30.07.2015 15:00
Gino Paradise Bešeňová Foto: ,
Na Liptov láka napríklad aj akvapark v Bešeňovej.
debata

Vyhliadky pre tohtoročnú letnú sezónu sú v porovnaní s minulým rokom optimistickejšie. Vlani totiž pre slabú zimu došlo k výraznému medziročnému poklesu počtu turistov, pričom v našich strediskách sa podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch ubytovalo spolu 2,25 milióna Slovákov. Všetko však nasvedčuje tomu, že tento rok by mal byť pre cestovný ruch úspešnejší. Len za prvých päť mesiacov totiž u nás dovolenkovalo 917-tisíc Slovákov, čo predstavuje medziročný rast o 8,1 percenta. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Jedným z dôvodov, prečo sú naše strediská pre Slovákov stále atraktívnejšie, môžu byť aj tragické udalosti v zahraničných destináciách. Pred mesiacom došlo na pláži v tuniskom letovisku Súsa k teroristickému útoku, pri ktorom prišlo o život 38 zahraničných turistov. Slovenských dovolenkárov mohlo odradiť aj Turecko, v ktorom sa pre dlhotrvajúci konflikt v Sýrii zvyšuje riziko pohybu v pohraničných oblastiach na juhovýchode krajiny. Pre obe krajiny vydalo naše ministerstvo zahraničných vecí druhý stupeň cestovného odporúčania, čo znamená, že turisti by mali zvážiť svoju cestu do spomínaných oblastí.

Niektorí ľudia si z obáv rozmysleli aj plánovanú dovolenku do obľúbeného Chorvátska. Islamisti totiž hrozia na internete útokmi na balkánske krajiny. Pre mnohých turistov tak ostáva Slovensko bezpečnou lokalitou a k moru sa tento rok veľmi neženú.

Prvý mesiac z letnej sezóny majú úspešne za sebou viaceré slovenské strediská. V lyžiarskom stredisku Vrátna obnovili rok po kalamite prevádzku kabínkovej lanovky na Chleb. Kým júl sa vo Vrátnej rozbiehal len opatrne, v posledných dňoch je návštevnosť veľmi slušná. Súvisieť to môže aj s pripravovaným štvordňovým podujatím Jánošíkove dni v Terchovej, ktoré je určené nielen domácim. "V podstate ide o menší terchovský sviatok, kedy sme vypredaní aj niekoľko týždňov dopredu. Momentálne sa k ubytovaniu dostanete len veľmi ťažko,“ potvrdzuje Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna.

Slováci sú zvedaví aj na Liptov, kde si okrem vášnivých turistov prídu na svoje aj rodiny s deťmi. Tie sa môžu vyšantiť na toboganoch v akvaparkoch. „Za prvý štvrťrok sme dosiahli nárast počtu návštevníkov o dve percentá. Medzi najobľúbenejšie atrakcie patria akvaparky v Liptovskom Mikuláši a v Bešeňovej pri Ružomberku, ktoré ročne navštívi viac ako 1,2 milióna ľudí,“ zdôrazňuje výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu pre región Liptov Darina Bartková.

Tí, ktorí si nevedia predstaviť leto bez vody a tento rok sa nedostali k moru, sa stále môžu vybrať k prírodným jazerám či priehradám. Jednou z možností je aj stredisko Zelená voda pri Novom meste nad Váhom. Tibor Zelenay tvrdí, že hoci bojujú s vodnými rastlinami, ich voda je jednoznačne vhodná na kúpanie. "V porovnaní s minulým rokom máme dokonca aj viac návštevníkov. V kempingu sa dá stanovať a k dispozícii sú aj mobilné domy. Oproti našej pláži sú navyše dva ďalšie hotely,“ hovorí Zelenay.

Na nedostatok návštevníkov sa nesťažuje ani Marika Sokolová, vedúca Mara Campingu, najväčšieho strediska na Liptovskej Mare. Riaditeľku teší, že v kempingu počuje čoraz častejšie aj slovenčinu. "Už dávno k nám nechodia len Česi, Nemci či Poliaci, ale aj Slováci. Chodia k nám nielen stanovať, ale prenajímajú si tiež luxusnejšie domčeky. Konečne si uvedomili, že aj u nás je krásne,“ uzatvára Sokolová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #Bešeňová #akvapark #Tatralandia