MMF sa zatiaľ nemôže zapojiť do pomoci Grécku

Grécko momentálne nie je oprávnené získať finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF), a to kvôli príliš vysokému dlhu krajiny a nedostatočným výsledkom pri zavádzaní reforiem. Vyplýva to podľa denníka Financial Times zo správy odborníkov fondu prezentovanej na stredajšej schôdzke vedenia. Rozhodnutie o účasti MMF v záchrannom programe pre Grécko, ktorý organizuje Európska únia, by tak vraj mohlo padnúť až v budúcom roku.

30.07.2015 18:14
debata (9)

Takéto oneskorenie by mohlo mať významné dôsledky, a to najmä v Nemecku. Niektorí nemeckí predstavitelia totiž tvrdia, že bez účasti MMF nebude možné dosiahnuť schválenie nového záchranného programu pre Grécko v nemeckom parlamente.

V „prísne dôvernom“ štvorstránkovom zápise zo zasadnutia MMF, ktorý získal Financial Times, sa píše, že vyjednávači fondu sa síce budú zúčastňovať rokovaní o novom záchrannému programe, v tejto fáze však nebudú môcť dospieť k žiadnej dohode. Fond vraj o svojej účasti v programe rozhodne až v druhej fáze, teda po tom, keď sa Atény zaviažu ku komplexným reformám a keď sa veritelia dohodnú na zmiernení dlhovej záťaže Grécka.

Splnenie druhej podmienky by pritom mohlo byť veľmi ťažké, pretože Nemecko a niektoré ďalšie členské krajiny eurozóny rozhodne odmietajú akékoľvek odpustenie gréckych dlhov, píše Financial Times. Euro po správe denníka prehĺbilo svoj štvrtkový pokles voči americkému doláru.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #trojka veriteľov #eurozóna #Grícko