Čechom má pomôcť k vyrovnanému rozpočtu rast aj vyššie dane

V budúcom volebnom období by mohol byť český štátny rozpočet vyrovnaný. V rozhovore pre Radiožurnál to vo štvrtok uviedol premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

31.07.2015 08:47
debata

Podmienkou je podľa neho rast ekonomiky a tiež zvýšenie daní veľkých firiem. „Bez zvýšenia príjmovej základne sa rozpočet vyrovnať nepodarí,“ povedal Sobotka. Zvyšovanie firemných daní zatiaľ jednoznačne odmieta hnutia ANO.

Vyrovnaný rozpočet podľa Sobotku nie je nereálna predstava. Pripomenul, že vyrovnaný rozpočet má napríklad Nemecko. „Nemci ale majú 30-percentnú daň z príjmu právnických osôb, my máme 19 percent,“ doplnil. Vláda sa musí podľa Sobotku usilovať o vyrovnaný rozpočet.

Podľa plánov českého ministerstva financií má schodok rozpočtu postupne klesať. Vlani skončil štátny rozpočet schodkom 77,8 miliardy korún, na celý tento rok je schválený schodok 100 miliárd korún. Na budúci rok minister financií Andrej Babiš (ANO) navrhuje schodok 70 miliárd korún, v roku 2017 by mal byť deficit 60 miliárd a v roku 2018 potom 50 miliárd korún. Premiér vo štvrtok hovoril o tom, že deficit by na 50 miliárd mohol klesnúť už v roku 2017.

Vláda podľa Sobotku v tomto volebnom období stavila na opatrenia proti daňovým únikom. Tie by mali už budúci rok prispieť k lepšiemu výberu najmä dane z pridanej hodnoty. K vyrovnanému rozpočtu je ale nutná rastúca ekonomika. Na silnom tohtoročnom raste sa prejavilo výrazné urýchlenie čerpania európskych fondov, ale tiež nízka cena ropy a verejné investície v dopravnej infraštruktúre.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Česko #HDP