Benzín lacnie pomalšie ako nafta

Z aktuálnych prepadov cien ropy na Slovensku ťažia len vodiči jazdiaci v automobiloch s dieselovými motormi. Za posledné týždne priemerné ceny benzínu mierne stúpajú, zatiaľ čo cena nafty, naopak, klesá. Situácia by sa mala zmeniť v najbližších týždňoch a aktuálne má podľa analytikov viac priestoru na zlacňovanie benzín ako nafta.

01.08.2015 07:00
tankovanie , benzínová pumpa, Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

„Oproti súčasným priemerným cenám vidíme priestor v horizonte dvoch týždňov na pokles ceny benzínu o štyri centy a v prípade nafty o tri centy,“ povedal Kamil Boros, analytik spoločnosti XTB. Podľa jeho modelu bola 10. júla 2015 najväčšia medzera medzi priemernými cenami benzínu a nafty od roku 2003. „Spôsobili to mimoeurópske objednávky benzínu na burze v Rotterdame. Postupne sa však situácia dostáva do normálu a pri benzíne je priestor aj na väčšie zlacňovanie ako spomínané štyri centy,“ pokračoval Boros. Analytici spoločnosti Colosseum očakávajú na Slovensku v najbližších týždňoch zlacnenie pohonných hmôt o 5 centov.

Vysoké ceny pohonných hmôt v marci 2015 podrobne analyzoval Inštitút finančnej politiky patriaci pod ministerstvo financií. Za pomalým zlacňovaním pohonných hmôt môže byť slabá konkurencia. „Z pohľadu vlastníckej štruktúry čerpacích staníc je koncentrácia slovenského maloobchodného trhu s pohonnými hmotami v porovnaní s regiónom mierne vyššia, keď traja najväčší hráči obsluhujú vyše 40 percent trhu,“ píše sa v analýze. Navyše na Slovensku je výrazne menej rozvinutá sieť čerpacích staníc, ktorých je v porovnaní s Českou republikou približne trikrát menej. „Dáta presne potvrdili motoristami všeobecne vnímanú cenovú asymetriu, podľa ktorej ceny palív rýchlejšie rastú, ako klesajú. Pri raste cien vstupov si motoristi okamžite priplatia vyše 10 centov, pri poklese neušetria,“ píše sa ďalej v analýze. Odborníci ministerstva financií vidia riešenie problému v účinnejšej kontrole distribučného trhu.

Za posledný mesiac sa cena ropy Brent prepadla zo 61,87 na 53,54 dolára za barel. Slovenskí motoristi jazdiaci na benzín napriek tomu výraznejšie zlacňovanie pohonných hmôt nezaznamenali. „Ceny na čerpacích staniciach sa vo všeobecnosti odvíjajú od kótovaných cien ropy a ropných produktov na medzinárodných trhoch, od vývoja kurzu eura voči doláru, od daňového zaťaženia a lokálnych administratívnych poplatkov. Vzhľadom na konkurenciu v oblasti maloobchodu i veľkoobchodu nebudeme bližšie cenotvorbu komentovať,“ reagoval hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Podľa analytikov je vysoko pravdepodobný aj ďalší pokles ceny čierneho zlata. „Prebytok ropy na svetovom trhu je stále vysoký a dosahuje približne 1,5 milióna barelov ropy denne. Cena je momentálne blízko tohtoročného minima, ale ďalší pokles sa nedá vylúčiť. V prípade, že produkcia ropy výrazne neklesne, očakávame zlacnenie ropy o ďalších 5 až 10 percent,“ povedal Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Za prebytkom lacnej ropy stojí ropný kartel OPEC. Ten sa vysokou produkciou lacnej ropy zatiaľ neúspešne snaží zbaviť konkurenčných bridlicových vrtov v Spojených štátoch amerických. „Väčšinu amerických ťažiarov ropy z bridlíc totiž nízke ceny čierneho zlata k bankrotu nedotlačili,“ uviedol Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance. Aktuálne údaje spoločnosti Baker Hughes Inc. ukázali, že počet aktívnych vrtných súprav v USA vzrástol o 21 na 659, čo je najviac od konca mája.

Navyše už od začiatku roka 2016 môže Irán pre zrušenie sankcií uvoľniť ropu zo svojich ložísk v objeme 158 miliárd barelov. „Irán odhaduje, že by mohol po zrušení sankcií zvýšiť produkciu ropy až o 500-tisíc barelov denne v priebehu jedného mesiaca,“ priblížila Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Colosseum. Od začiatku budúceho roka podľa IEA stúpne produkcia arabskej krajiny z 2,8 na 3,5 milióna barelov za deň. „Minister ropného priemyslu Bijan Namdar Zangeneh uviedol, že Irán má v pláne získať späť svoje stratené druhé miesto svetového vývozcu ropy a zaradiť sa hneď za Saudskú Arábiu,“ pokračovala Mahdalová. Aktuálne patrí druhé miesto Rusku.

Oproti zvyšovaniu ropnej produkcie stojí spomaľovanie ekonomického rastu Číny. „Pretože sa Čína prezýva dielňou sveta, ropa ako najdôležitejšia priemyselná komodita stráca. Návrat cien ropy späť nad hladinu 100 dolárov za barel je utópiou,“ odhadol Cihlář. S výnimkou Spojených štátov amerických je totiž stále priškrtený priemyselný rast v Európe aj Japonsku. Prebytok ropy tak nebude mať na trhu kto okamžite spotrebovať. Keďže ropa sa na svetových trhoch obchoduje v dolároch, môže jej ďalšie zlacňovanie zastaviť posilňovanie amerického dolára oproti euru. „Silný americký dolár je nepriaznivý pre všetky komodity. Keďže americká centrálna banka chce zvyšovať sadzby, je jeho ďalšie zhodnotenie vysoko pravdepodobné,“ uzavrel Tomčiak. Americká centrálna banka naznačila možné zdvíhanie základných úrokových sadzieb už na jeseň 2015.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pohonné hmoty