Rekordná výstavba skladov reaguje na oživenie ekonomiky

Výstavbová aktivita na trhu s priemyselnými a logistickými skladmi dosiahla svoje historické maximum. Len v poslednom štvrťroku pribudli na Slovensku nové projekty, ktoré spolu priniesli takmer 18-tisíc m2 nových skladových priestorov. Mnoho ďalších skladov je rozostavaných alebo sa pripravuje. Do väčších priestorov sa sťahovali najmä spoločnosti, ktoré u nás pôsobia už dlhšie. Podľa odborníkov je to znak toho, že sa našej ekonomike darí.

01.08.2015 13:00
Sklad Foto: ,
Veľa nových skladov sa stavia najmä v okolí Bratislavy a Trnavy, ale i pri Žiline.
debata (25)

„Rast aktivity na trhu prenájmu obchodných nehnuteľností ide ruka v ruke s ekonomickým rastom, ktorý sa medziročne pohybuje na úrovni okolo 3 percent,“ vysvetľuje hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Zlepšujúca sa ekonomická situácia sem láka hlavne nových developerov, ktorí sa púšťajú do nových projektov. Prenajímané priestory využívajú firmy najmä na logistiku, ale aj na montáž. Realitno-poradenská spoločnosť CBRE zaznamenala v druhom kvartáli tohto roka rekordný počet začatej stavieb, ktorý spolu prestavuje viac ako 96-tisíc m2. V blízkej dobe sa plánuje dokončiť ďalších viac ako 117-tisíc m2 skladových a logistických priestorov, z ktorých väčšina sa nachádza v okolí Bratislavy. Viac ako polovica z nich má už dopredu zazmluvnených nájomníkov, ktorí majú v týchto priestoroch sklady.

Najnovším hráčom na trhu je logistická hala pre spoločnosť Schnellecke Logistics s rozlohou 15-tisíc m2 od developera J&T Real Estate v Devínskej Novej Vsi. Nemecká spoločnosť je poskytovateľom logistických služieb v oblasti automotive a svojou expanziou reaguje na rastúci objem zákaziek od koncernu Volkswagen, ktorého je dodávateľom. Druhým dokončeným projektom je regionálne distribučné centrum pre zásielkovú spoločnosť DHL Logistics v Žiline. Halu s výmerou takmer 3-tisíc m2 postavila spoločnosť P3. V priebehu nasledujúcich mesiacov by mal na náš trh vstúpiť aj investor CTP Invest, ktorý začal s výstavbou vo Voderadoch.

Do priemyselného parku P3 v Bratislave prišiel tiež výrobca automobilových súčiastok Donaldson International, ktorý tu má svoje distribučné centrum. Ako potvrdil šéf developmentu spoločnosti P3 Peter Jánoši, o nájomníkov nemajú v parkoch v Žiline ani v Bratislave núdzu. "Naše skladové priestory sú momentálne stopercentne obsadené, a preto chystáme ďalšiu výstavbu pre klientov, s ktorými máme dopredu uzavreté zmluvy. Neraz však staviame aj špekulatívne, aby sme uspokojili aktuálny dopyt na trhu,“ vyjadril sa Jánoši.

K významným transakciám patril podľa realitno-poradenskej spoločnosti JLL prenájom nového skladu spoločnosťou Alza v rámci projektu Senec Logistics Center od developera Goodman a podpis novej nájomnej zmluvy potravinového reťazca Tesco v logistickom parku v Petrovanoch. Druhý štvrťrok sa však vyznačoval aj expanziou staronových nájomníkov. Svoje priestory v P3 Park Bratislava zväčšovala firma so zvukovou technikou Muziker a v Senec Logistics Center logistická spoločnosť Quehenberger. V prvom polroku sa uzatvorili aj dve menšie investičné transakcie, a to predaj výrobnej haly Ryoka v Nitre a predaj bývalého závodu Panasonic na východnom Slovensku.

Investori sa momentálne najviac orientujú na priemyselné a logistické nehnuteľnosti, za ktorými nasledujú kancelárie a retail. Aktuálne sa objem priemyselnej a logistickej plochy na Slovensku nachádza na úrovni 1,3 milióna m2. Firmy využívajú sklady naplno a miera ich neobsadenosti sa aktuálne drží na úrovni 3,62 percenta, uzatvára realitno-poradenská spoločnosť JLL.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #sklady