Atény pripravovali krízové plány, priznal Tsipras

Grécky premiér Alexis Tsipras poveril bývalého ministra financií Janisa Varoufakisa vypracovaním krízových plánov pre prípad, kedy by bola krajina prinútená opustiť eurozónu. Premiér to uviedol v piatok.

31.07.2015 11:46
debata

Varoufakis tento týždeň potvrdil, že v tajnosti pripravoval vniknutie do systémov krajiny s cieľom získať informácie o daňových poplatníkoch. Tie boli potrebné na vytvorenie paralelného platobného systému. Zároveň Varoufakis túto svoju iniciatívu označil za eventuálny plán, ktorý sa napokon nikdy neuskutočnil.

Prečítajte si aj názor Andreja Matišáka Tsiprasova odysea.

„Nenavrhli sme a ani nemáme plán odchodu krajiny z eurozóny, mali sme ale krízové plány,“ povedal Tsipras v parlamente. „Ak naši partneri a veritelia pripravili plán odchodu Grécka, nemali sme si mi ako vláda pripraviť obranu?,“ opýtal sa premiér.

Grécko sa pohybovalo na hrane odchodu z eurozóny, napokon sa však predstavitelia krajiny s veriteľmi na poslednú chvíľu, 13. júla, dohodli. Táto dohoda znamená nové rokovania o poskytnutí pomoci výmenou za reformy. Grécka vláda počas rokovaní opakovane tvrdila, že o takzvanom "grexite“ odmieta uvažovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna