Šanghajská burza má za sebou ťažký mesiac, spadla o 14 %

Akciová burza v čínskom Šanghaji pokračovala na záver mesiaca v poklese a za celý júl vykázala najvyššiu mesačný stratu za takmer šesť rokov.

31.07.2015 13:28
debata

Stalo sa tak napriek tomu, že vláda zaviedla sériu opatrení na podporu akcií a sľúbila podniknúť kroky na posilnenie slabnúcej ekonomiky. Hlavný index šanghajských akcií SCI v piatok oslabil o 1,1 percenta na 3664 bodov a za celý mesiac klesol o 14,3 percenta, napísala agentúra Reuters.

Index CSI 300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čene, však v piatok nakoniec mierne stúpol, o 0,03 percenta na 3816,7 bodu.

Čínske akciové indexy od vlaňajšieho novembra do polovice tohto júna viac ako zdvojnásobili svoju hodnotu. Za prudkým vzostupom stáli najmä drobní investori, využívajúci k nákupom akcií vypožičané peniaze. Potom však nastali masívne výpredaje a od polovice júna akcie klesli až o 30 percent. Od začiatku tohto roku sú trhy stále v zisku, pripísali si zhruba 13 percent.

„Trh je stále v procese predaja a finančné prostriedky tečú von,“ uviedol analytik Daton Securities Li Če-ming. „Investori sú zvlášť citliví pred víkendom, kedy Peking zvyčajne zverejňuje nové správy, a to je dôvod, prečo majú v piatok tendenciu upravovať pozície,“ dodal.

Čínsky úrad pre dohľad nad trhmi s cennými papiermi vo štvrtok uviedol, že vyšetruje vplyvy automatických obchodov na akciové trhy. Jeho kroky sú súčasťou snáh úradu silnejšie zakročiť voči tomu, čo považujú za obrovské špekulatívne predaje, ktoré by mohli destabilizovať druhú najväčšiu ekonomiku sveta.

Čína v snahe zabrániť masívnemu prepadu trhu podnikla niekoľko krokov. Okrem iného zakázala predaj akcií všetkým akcionárom s vyšším než päťpercentným podielom vo firme. Veľká časť firiem registrovaných na čínskych burzách navyše reagovala na prepad svojich akcií pozastavením obchodov s nimi. Vláda tiež poverila centrálnu banku a ďalšie banky, maklérske firmy, manažérov fondov, poisťovne a penzijné fondy, aby nakupovali akcie alebo pomohli fondom v nákupoch, a odvrátili tak hrozbu krachu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #burza