SARIO v I. polroku: investície 170 miliónov eur, 2800 miest

Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) sa v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR podarilo v prvom polroku tohto roka uzavrieť jedenásť investičných projektov.

31.07.2015 13:47
debata (3)

Vďaka týmto projektom by sa malo na Slovensku preinvestovať zhruba 170 miliónov eur a vytvoriť 2 800 pracovných miest. V medziročnom porovnaní ide o nárast preinvestovaných prostriedkov o 70 miliónov eur, pričom vďaka novým investičným projektom vznikne o 300 pracovných miest viac, ako v rovnakom období minulého roka.

Z jedenástich uzavretých investičných projektov ide v siedmich prípadoch o nové prevádzky a v štyroch prípadoch o expanzie existujúcich závodov. Investície budú smerovať do výroby komponentov pre automobilový priemysel, strojárstva, výroby zdravotníckych pomôcok, IT centier a centier zdieľaných služieb. Väčšina ukončených projektov smeruje do doteraz znevýhodnených regiónov. Najviac si polepšia Trenčiansky, Košický, Žilinský, Nitriansky ale aj Bratislavský kraj.

Ku koncu júna malo SARIO rozpracovaných ďalších 40 investičných projektov v celkovom objeme prevyšujúcom jednu miliardu eur s potenciálom vytvoriť 10 tisíc nových pracovných miest. V rozpracovaných projektoch z pohľadu sektorov dominuje výroba komponentov pre automobilový priemysel, spracovanie kovov, výroba elektrických a elektrotechnických výrobkov a centrá zdieľaných/stra­tegických služieb. Najväčší záujem prejavujú investori z Nemecka, Dánska, Belgicka, Južnej Kórey, Japonska či Ukrajiny.

"Dosiahnuté výsledky dokazujú, že etablovaní investori považujú Slovensko za spoľahlivého partnera,“ okomentoval dosiahnuté výsledky generálny riaditeľ SARIO Robert Šimončič. "Nárast počtu investícií v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je na jednej strane pozitívnu informáciou, ktorá potvrdzuje, že Slovensko je krajinou, o ktorú majú investori záujem a krajinou, ktorá ponuka stabilné podnikateľské prostredie. Na druhej strane je zároveň výzvou, aby sme podmienky pre investorov naďalej zlepšovali a precizovali tak, aby bol v budúcnosti nárast investícii ešte vyšší,“ dodal minister hospodárstva Vazil Hudák.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SARIO #investície