Slovnaft a maďarská MVM vylepšili ponuku na Slovenské elektrárne

Konzorcium bratislavskej rafinérie Slovnaft a maďarskej štátnej energetickej skupiny MVM vylepšilo svoju ponuku na kúpu podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne od talianskeho Enelu. Uviedol to v piatok šéf Slovnaftu Oszkár Világi, ktorého citovala agentúra Reuters.

31.07.2015 15:20
debata (3)

Skupina podľa neho naďalej patrí ku konečným záujemcom o dvojtretinový podiel v elektrárňach. Čaká ale na viac informácií, než s Enelom začne priame rokovania. Nebráni sa kúpe podielu 66 percent po etapách. Naopak, o menšinový podiel po odchode Enelu zo Slovenských elektrární vraj záujem nemá.

„V priebehu vyjednávania sme vylepšili našu pôvodnú orientačnú ponuku,“ povedal Reuters Világi, ktorý je výkonným riaditeľom Slovnaftu.

Talianska skupina Enel vo štvrtok oznámila, že dostala dve záväzné ponuky na podiel v Slovenských elektrárňach. S tretím záujemcom vraj jedná. Enel očakáva, že menšinový podiel predá do konca tohto roka a zvyšok do zhruba dvoch rokov, po dokončení prác na jadrových reaktoroch elektrárne v Mochovciach.

Český Energetický a priemyselný holding (EPH) vo štvrtok potvrdil, že dal záväznú ponuku na podiel v Slovenských elektrárňach. Záujem o neho mala pôvodne aj česká energetická spoločnosť ČEZ, tá sa ale neskôr rozhodla, že ponuku nepodá. Naopak, čínska energetická spoločnosť China National Nuclear Corporation (CNNC) v júni uviedla, že o podaní ponuky na podiel uvažuje.

Aj slovenská vláda, ktorá má v rukách zvyšný podiel 34 percent v elektrárňach, uviedla, že štát chce svoj podiel v tejto spoločnosti zvýšiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel