Šéf daniarov: Systém je funkčný, chyby sú pri integrácii s inými

Informačný systém finančnej správy je plne funkčný a chyby v údajoch pre zdravotné poisťovne a Sociálnu poisťovňu vyplývajú z integrácie nového systému s informačnými systémami Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

31.07.2015 17:41
debata (27)

Vyhlásil to šéf finančnej správy František Imrecze v reakcii na problémy pri výpočtoch ročného zúčtovania zdravotného poistenia a výšky sociálnych odvodov na základe chybných údajov, ktoré tieto inštitúcie dostali od finančnej správy. Ako dodal, je nekompetentné a absurdné mýliť si nefunkčnosť systému s jeho výstupnými zostavami, ktoré vykazujú „nejaké disproporcie“.

„Zladenie takto rozsiahlych výstupných zostáv s informačnými systémami okolitých inštitúcií, keď sa to deje prvýkrát, nemôže prebehnúť na prvýkrát bez problémov. Ja neviem o žiadnom informačnom systéme, ktorý sa integruje na informačné systémy iných inštitúcií a integrácia prebehne na prvýkrát bez problémov,“ vyhlásil na piatkovom brífingu Imrecze. Zlaďovanie informačného systému finančnej správy s informačnými systémami Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý údaje pre výpočet ročných zúčtovaní ďalej posúva jednotlivým zdravotným poisťovniam, sa podľa Imreczeho realizuje práve v týchto dňoch.

Šéf finančnej správy zároveň odmietol vyhlásenia, že zostavy z finančnej správy sú generálne obsahovo nesprávne. Disproporcie, ktoré tieto zostavy vykazovali, podľa neho v prípade Sociálnej poisťovne už odstránili. Poisťovňa údajne ich korektnosť v piatok potvrdila. Informáciu o nesprávnosti údajov od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dostala podľa Imreczeho finančná správa len v piatok. „Okamžite sme ju spracovali a začali ju riešiť. Disproporcie, ktoré v týchto zostavách máme evidované, vieme odstraňovať v rádovo hodinách,“ hovorí.

Plnú funkčnosť integrovaného systému finančnej správy pritom podľa Imreczeho dokazuje aj skutočnosť, že doteraz v ňom pracovníci finančnej správy spracovali viac ako 1,5 milióna daňových priznaní a výber daní na hotovostnej báze vzrástol o vyše 15 %, teda o vyše 650 mil. eur. „Tieto fakty jednoznačne svedčia o tom, že informačný systém finančnej správy je funkčný, pretože inak by v ňom nebolo možné korektne spracovať 1,5 milióna daňových priznaní a korektne evidovať daňové príjmy. Faktom je, že integrovaný systém finančnej správy sa podarilo úspešne nasadiť a opätovne za to patrí moje veľké poďakovanie všetkým zamestnancom finančnej správy,“ dodal.

Podľa Jozefa Mihála zo strany SaS však František Imrecze na piatkovom brífingu potvrdil, že nový informačný systém finančnej správy za desiatky miliónov eur je nefunkčný. Jeho úlohou totiž nie je len zadávanie daňových priznaní, ale aj export korektných údajov v požadovanom čase relevantným inštitúciám. Zároveň prízvukuje, že ak by si svoje povinnosti voči finančnej správe, Sociálnej poisťovni alebo zdravotným poisťovniam neplnil živnostník alebo zamestnávateľ s odvolaním sa na nasadenie nového informačného systému, nič by mu to nepomohlo a musel by znášať sankcie dané príslušnými zákonmi. „Ak svoje povinnosti nedodrží Finančné riaditeľstvo SR, musí niesť zodpovednosť kompetentná osoba – jeho prezident František Imrecze. Ak sa tak nestane, občania Slovenskej republiky nemôžu mať dôveru voči fungovaniu tejto inštitúcie, respektíve štátnej správy ako celku,“ dodal Mihál.

Zdravotné poisťovne najprv dostali údaje potrebné na vykonanie ročného zúčtovania zdravotného poistenia o niekoľko týždňov neskôr ako minulý rok. Neskôr sa ukázalo, že niektoré z nich sú nesprávne. Upozornila na to zdravotná poisťovňa Dôvera, podnet dostala od vlastných poistencov. Výsledky ročného zúčtovania zvykne svojim klientom posielať skôr ako ostatné dve poisťovne. Jednému z klientov dokonca vypočítali nedoplatok 7 tis. eur, pričom jeho ročný príjem bol len 4 tis. eur. Poisťovniam údaje z finančnej správy sprostredkováva Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Chybné údaje pripúšťajú aj poisťovňa Union a VšZP.

Problémy so zasielaním údajov zo strany finančnej správy k informáciám o výške sociálnych odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby zaevidovala aj Sociálna poisťovňa. Tá na meškanie dodávok údajov zo strany finančnej správy reagovala avízom o predĺžení termínu splatnosti sociálnych odvodov za júl z pôvodného termínu 10. augusta tohto roku na 2. septembra 2015. Ako však upozornil podpredseda SaS Jozef Mihál, poisťovňa týmto postupom porušuje zákon, keďže termíny na platby odvodov sú stanovené zákonom.

V piatok následne Sociálna poisťovňa informovala, že vzhľadom na nesprávne údaje zaslané z finančnej správy pozastavila zasielanie oznámení o odvodovej povinnosti živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám. Ak niektoré samostatne zárobkovo činné osoby oznámenie zo Sociálnej poisťovne dostali, mali by ho podľa hovorcu poisťovne Petra Višvádera ignorovať a v nasledujúcich dňoch očakávať novú zásielku.

Opozičné KDH kvôli vzniknutej situácii odovzdala v piatok na podateľni rezortu financií list pre ministra Petra Kažimíra, v ktorom ho žiada o bezodkladné preverenie. Podľa KDH ide o bezprecedentné zlyhanie kompetentných na finančnej správe SR. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan na piatkovom brífingu zároveň upozornil, že vysvetlenia finančnej správy sú nedôveryhodné, keďže na problém bola opakovane upozorňovaná, dokonca aj Sociálnou poisťovňou. Zároveň žiada od vlády vyvodenie zodpovednosti na finančnej správe.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa