Rusi dajú Turkom 10 % zľavu na plyn

Moskva sa s Ankarou dohodla na zľave za plyn pre Turecko vo výške 10,25 percenta. Novinárom to v piatok povedal ruský minister energetiky Alexander Novak. Príslušná dohoda o zľave medzi ruským plynárenským podnikom Gazprom a tureckým štátnym podnikom Botas podľa neho zatiaľ podpísaná nebola.

01.08.2015 13:15
debata (21)

Ruské médiá v stredu citovali Novakovo vyjadrenie, podľa ktorého hrozí, že sa výstavba podmorského plynovodu z Ruska cez Čierne more do Turecka oneskorí, ak nebude čoskoro podpísaná súvisiaca medzivládna dohoda. Tureckí činitelia agentúre Reuters vo štvrtok povedali, že rozhovory boli prerušené po tom, čo Moskva odmietla dať zelenú kľúčovej dohode o zľave za plyn.

Novak v piatok vyhlásil, že Moskva a Ankara o plánovanom podmorskom plynovode, uvádzanom teraz pod názvom TurkStream, naďalej rokujú. V médiách či na anglickom webe Gazpromu sa projekt vyskytoval taktiež pod názvom Turkish Stream. Ruské médiá tento rok v januári citovali predstaviteľa Gazpromu, podľa ktorého projekt Turkish Stream vtedy nemal oficiálny názov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan budú o projekte TurkStream hovoriť na spoločnej schôdzke tento rok na jeseň.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Turecko #Turkish Stream