Gréci po bankrote sa vraj chystali vyšetrovať nemecké firmy

Grécko malo pre prípad, že by bolo donútené veriteľmi k bankrotu, záložný plán, ktorý počítal okrem iného so znárodňovaním a vyšetrovaním podozrenia z korupcie. Vyšetrovanie sa malo zamerať na nemecké spoločnosti. Tvrdí to grécky denník Efimerida ton Syntakton s odvolaním sa na vládne zdroje.

02.08.2015 11:43
debata (27)

V pláne bolo okrem iného znárodnenie herného monopolu OPAP, ktorý bol sprivatizovaný v roku 2013 česko-gréckou skupinou Emma Delta vedenou investorom Jiřím Šmejcom a gréckym podnikateľom Jorgosom Melisanidisom. Podiel 44,7 percenta v spoločnosť Emma Delta má teraz tiež česká investičná skupina KKCG.

Vyšetrovanie možnej korupcia sa malo podľa správy zverejnenej na serveri Yahoo zamerať na všetky prominentné nemecké firmy aktívne v Grécku, vrátane firiem Siemens, Lidl, Allianz, MAN a Hochtief.

Grécka vláda sa k správe odmietla vyjadriť. Premiér Alexis Tsipras v piatok v parlamente uviedol, že poveril vtedajšieho ministra financií Janisa Varufakisa prípravou záložného plánu pre prípad, že by Grécko bolo nútené opustiť eurozónu. Bližšie detaily však neposkytol.

Grécko dúfa v zmeny v dlhoch

Grécko dúfa, že súčasťou nového programu medzinárodnej pomoci, o ktorom teraz rokuje s veriteľmi, bude aj nepriama reštrukturalizácia časti štátneho dlhu.

Nová pomoc by mala zahŕňať dlhodobý úver s dobou splatnosti zhruba 30 rokov. Povedal to v sobotu gréckemu denníku Efimerida ton Syntakton grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis.

„Ide o malú úpravu podmienok splácania dlhu. Mohla by byť úvodom k zásadnej reštrukturalizácii gréckeho dlhu, ako dlhší čas požaduje Medzinárodný menový fond,“ citovala Statchakisa agentúra DPA.

Veritelia rokovali na vysokej úrovni

Zástupcovia medzinárodných veriteľských inštitúcií v piatok v Aténach rokovali s gréckym ministrom financií Euklidisem Tsakalotosem o konkrétnej podobe tretieho záchranného balíka pre zadlžené Grécko. Bola to prvá podobná schôdzku na vysokej úrovni, doteraz sa veritelia schádzali len s nižšie postavenými úradníkmi, s ktorými riešili napríklad reformu daňového systému.

Atény sa nedávno dohodli s eurozónou na začatí rozhovorov o treťom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur za predpokladu schválenia radu reforiem. Minulý týždeň odhlasoval druhý balík reformných opatrení grécky parlament, čím sa otvorila cesta k vyjednávaniu s veriteľmi. Rozhovory by mali byť uzatvorené do 20. augusta, kedy musí Grécko splatiť dlh zhruba 3,4 miliardy eur Európskej centrálnej banke (ECB).

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna