Gréci budú chcieť na úvod 24 miliárd eur z pomoci

Grécko pravdepodobne bude chcieť v rámci prvej tranže núdzových úverov od zahraničných veriteľov v auguste dostať 24 mld. eur.

02.08.2015 18:45
debata (6)

Uviedol to grécky denník Avgi, ktorý je blízky vládnej ľavicovej strane Syriza. Atény v súčasnosti rokujú s Európskou komisiou a Medzinárodným menovým fondom o núdzovej pomoci do sumy 86 mld. eur. Pôjde už o tretiu zahraničnú pomoc Aténam od roku 2010.

Denník konštatoval, že grécka vláda očakáva ukončenie rokovaní s veriteľmi do polovice augusta. Podľa denníka sa z prvej tranže v objeme 24,36 mld. eur použije 10 mld. eur na úvodnú rekapitalizáciu gréckych bánk, 7,16 mld. eur na splatenie preklenovacieho úveru od EÚ, 3,2 mld. eur na splatenie gréckych dlhopisov, ktoré vlastní Európska centrálna banka, a na ďalšie splátky. Výmenou za poskytnutie financií Grécko súhlasilo s prijatím reforiem vrátane výrazných úprav dôchodkov, zvýšenia dane z pridanej hodnoty, prepracovania systému kolektívneho vyjednávania a opatrení na liberalizáciu ekonomiky a zníženie verejných výdavkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna