Rusi si posvietia na embargované potraviny priamo v obchodoch

Rusko bude pátrať po potravinách, ktorých dovoz z Európy bol vlani zakázaný, nielen v colnom priestore hraničných priechodov, ale aj priamo v obchodoch a skladoch maloobchodnej siete. Napísal to v pondelok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje z ruského ministerstva poľnohospodárstva.

03.08.2015 11:42
debata (87)

Embargo na európske potraviny zaviedla Moskva ako odvetu za protiruské sankcie Európskej únie vyhlásenej po anexii ukrajinského Krymu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň podpísal dekrét, ktorý zaväzuje ruské úrady k ničeniu nelegálne dovážaných európskych potravín na hraniciach. Likvidácii podľa Putinovho rozhodnutia bude podliehať produkcia zo štátov, ktoré vyhlásili proti Rusku sankcie za anexiu Krymu a podporu donbaských separatistov. Ide najmä o ovocie a zeleninu, mliečnu produkciu a ryby.

Podľa Kommersantu má byť ale rozsah postihu ešte ďaleko širší. Úradníci kontrolných agentúr Roskomnadzor a Rosselchoznadzor budú pravidelne hliadkovať v obchodoch a vykonávať inventúry maloobchodných skladov v snahe objaviť nezákonný „kontraband“ aj tam a okamžite zničiť. Ilegálne dovezené potraviny majú byť spálené alebo odvezené na skládku.

Ruské kontrolné orgány si v minulosti často sťažovali, že sankcie proti európskym potravinám sa obchádzajú. Hojne využívaný bol údajne tranzit cez Bielorusko či Kazachstan, ktoré s Ruskom spája colná únia. Európske potraviny sa tak napríklad do ruských obchodov dostávali ako produkcia bieloruská. Podľa štatistík ruskej colnej správy približne desatina kontrolovanej potravinárskej produkcie z dovozu pochádza napriek zákazu z krajín EÚ.

Denník Izvestija nedávno napísal, že niektorí poslanci ruskej Štátnej dumy sa snažia presadiť návrh, aby sa ilegálne dovezené potraviny z Európy neničili, ale dopravovali do povstaleckých zón na východe Ukrajiny. Ruskí poslanci tak chcú zmierniť humanitárnu krízu, ktorá vznikla v dôsledku bojov medzi separatistami a ukrajinskou armádou.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie