MMF: Sankcie by mohli Rusko pripraviť o deväť percent HDP

Sankcie súvisiace s ukrajinskou krízou by mohli Rusko celkovo pripraviť o deväť percent hrubého domáceho produktu. Uviedol to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF).

03.08.2015 17:16
debata (154)

Dodal však, že ruská ekonomika teraz vykazuje známky stabilizácie po prepade, za ktorým stáli okrem sankcií takisto nízke ceny ropy.

Sankcie uvalené na Rusko západnými krajinami pre jeho postup v ukrajinskej kríze napríklad obmedzujú prístup ruských firiem na medzinárodné finančné trhy či k technológiám používaným v energetickom sektore. Moskva na tieto sankcie reagovala embargom na dovoz západných potravín.

„Dopady sankcií v oblasti prístupu k finančným trhom a k novým technológiám budú pretrvávať,“ uviedol MMF. Odhadol, že bezprostredným efektom sankcií bolo zníženie ruského HDP o 1,0 až 1,5 percenta. Počas ďalších niekoľkých rokov by sa potom celková ujmu mohli vyšplhať až na deväť percent HDP.

MMF tiež predpovedal, že rast ruskej ekonomiky bude v stredne dlhom období „slabý“ a jeho ročné tempo sa bude pohybovať okolo 1,5 percenta. Pred svetovou finančnou krízou pritom hospodársky rast v Rusku dosahoval približne sedem percent, píše agentúra Reuters.

Fond upozornil, že hospodárske vyhliadky Ruska podkopávajú pomaly postupujúce štrukturálne reformy, slabé investície a nepriaznivé populačné trendy. Zopakoval, že Moskva by mala znížiť úlohu štátu v ekonomike, posilniť ochranu vlastníckych práv a podporiť hospodársku súťaž.

MMF naďalej predpokladá, že ruská ekonomika v budúcom roku stúpne o 0,2 percenta po tohtoročnom prepade o 3,4 percenta. Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja koncom júla odhadlo, že tempo medziročného poklesu ruskej ekonomiky sa v tohtoročnom druhom štvrťroku zdvojnásobilo na 4,4 percenta z 2,2 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Rusko #HDP #sankcie