Ropa Brent po polroku klesla pod 50 dolárov za barel

Svetové ceny ropy v pondelok ďalej klesali a severomorská ropa Brent zostúpila na polročné minimum pod hranicu 50 dolárov za barel.

03.08.2015 20:04
debata (17)

Ropu zrážajú nové náznaky o rastúcom prebytku ponuky suroviny na globálnom trhu a signály spomaľovania dopytu v Číne. Neskôr sa jej pokles prehĺbil. Vplýval na to prepad veľkoobchodných cien benzínu na americkom trhu.

Ropa Brent strácala okolo 18:20 SELČ 2,30 dolára, dostala sa na 49,90 USD za barel a predtým zostúpila až na 49,81 USD, čo bolo najmenej od 30. januára. Od začiatku júla stratila už viac ako 20 percent. Americká ľahká ropa WTI oslabila o 1,60 dolára na štvormesačné minimum 45,51 USD. Ceny sa tak priblížili šesťročným minimám zo začiatku roka.

Prieskum agentúry Reuters na konci minulého týždňa ukázal, že ťažba ropy v členských krajinách kartelu OPEC v júli prekročila úroveň 32 miliónov barelov denne a dostala sa najvyššie od roku 2008. V Saudskej Arábii bola ťažba takmer na rekorde.

Na trhu už dlhšiu dobu panuje previs ponuky nad dopytom a dominantní členovia OPEC na čele so Saudskou Arábiou proti tomu zámerne nič nerobia, aby si zachovali a posilnili svoj podiel na trhu. OPEC nejaví známky zásahu aj napriek tomu, že na trh sa chystá prísť značný objem ropy z Iránu.

„Trh sa znova zameriava na situáciu v ponuke a problémy s návratom Iránu na trh,“ povedal agentúre Reuters analytik austrálskej firmy CMC Markets Ric Spooner.

Rast v čínskom spracovateľskom priemysle sa v júli nečakane zastavil, ukázali víkendové údaje. Správa zvýšila obavy z ďalšieho oslabovania druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Termínované ceny benzínu na newyorskej burze NYMEX v pondelok klesli o päť percent. Obchodníci s ohľadom na najnovšie slabšie údaje z ekonomiky vsádzajú na oslabenie amerického dopytu po pohonných hmotách.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent #OPEC