Portoriko včas neuhradilo svoje dlhy, je bližšie k bankrotu

Portoriko sa dostalo do omeškania so splátkami dlhu. Vláda vysoko zadlženého ostrovného územia v pondelok potvrdila, že včas neuhradila splátku vo výške 58 miliónov dolárov. Karibský ostrov, ktorý je voľne pridružený k USA, tak stojí pred dlhovou krízou, ktorá sa teraz výrazne prehĺbila.

04.08.2015 09:24
debata (4)

Šéfka vládnej rozvojovej banky Melba Acostaová Feboová uviedla, že štát vykonal čiastkovú splátku úrokov vo výške 628 000 USD. Nemohol si ale dovoliť uhradiť zostávajúcu časť so splatnosťou v sobotu, pretože na to nemal finančné prostriedky.

Vláda už minulý týždeň v piatok upozornila, že platbu neuskutoční. Uviedla vtedy tiež, že situácia by mala byť považovaná za stav technickej platobnej neschopnosti. Ratingová agentúra Moody's Investors Service a ďalšie to ale odmietli.

„Táto udalosť sa zhoduje s naším presvedčením, že Portoriko nemá zdroje na vykonanie všetkých nadchádzajúcich dlžných splátok,“ uviedla podľa agentúry AP viceprezidentka Moody's Emily Raimesová.

Verejný dlh Portorika dosahuje 72 miliárd USD. Jeho guvernér Alejandro García Padilla v júni šokoval investorov, keď upozornil, že vláda a úrady nedokážu dlh splatiť.

Krajina sa na pokraj bankrotu dostala už skôr. Krok, ktorý urobila v pondelok, je ale vôbec prvý podobný od chvíle, keď Portorické spoločenstvo pred 117 rokmi prešlo pod správu Spojených štátov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Portoriko