Penta naleje milióny do nemocníc v Dunajskej Strede a Galante

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia začala po prevzatí nemocníc v Dunajskej Strede a Galante hľadať riešenia ich problémov v oblasti zadlženosti, podinvestovanosti a z toho vyplývajúceho zlého technického stavu budov a medicínskej techniky.

04.08.2015 13:23
debata (9)

Svet zdravia, patriaci investičnej skupine Penta, sa zaviazal v priebehu piatich rokov kapitálovo posilniť obe nemocnice o 20,4 milióna eur, pričom 9,2 milióna pôjde na riešenie zdedených záväzkov nemocníc po lehote splatnosti.

"Spravíme maximum preto, aby prvé pozitívne zmeny pocítili naši pacienti a zamestnanci čo najskôr,“ povedal na tlačovej besede v Dunajskej Strede generálny riaditeľ Sveta zdravia Ľuboš Lopatka. Štandardy siete by obe nemocnice podľa neho mali dosiahnuť v roku 2017. Spoločnosť v prvej etape investuje do medicínskej techniky, budov a informačných technológii 4,8 milióna eur, z toho 3 milióny do Galanty a 1,8 milióna do Dunajskej Stredy. Lopatka potvrdil, že Svet zdravia zachová doterajší rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V oboch zariadeniach zostane zachovaná aj dvojjazyčnosť. Nemocnice sieť získala kúpou ich akcií od Trnavského samosprávneho kra­ja.

V galantskej nemocnici by lekári mali v najbližších mesiacoch začať pracovať na novom počítačovom tomografe (CT), digitálnom röntgene, ultrazvuku a na novom operačnom stole. "Hľadáme aj generálne riešenie na opravu neslávne známej fasády budovy, plánujeme rekonštrukciu polikliniky, ako ja nemocničného monobloku. Súčasťou toho bude výmena okien, podláh, lavičiek a sociálnych zariadení,“ povedal Marián Haviernik, riaditeľ nemocnice Svet zdravia v Galante.

Prvé investície v Dunajskej Strede podľa riaditeľa nemocnice Róberta Mamrillu pôjdu do diagnostickej medicínskej techniky. „Ako prvý bude obstaraný nový digitálny röntgen a dve C ramená pre chirurgiu. Pripravujeme aj prvú etapu výmeny okien, výťahov a rekonštrukcie sociálnych zariadení. V oboch nemocniciach s pripravujú aj investície do informačných technológií,“ do­dal.

Svet zdravia doposiaľ spravoval 12 regionálnych nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji, v júli k nim pribudli dve v Trnavskom kraji. V roku 2014 bol obrat spoločnosti 125 mil. eur. Do svojich zdravotníckych zariadení plánuje v tomto roku preinvestovať 17,4 mil. eur. Spolu s nemocnicami v Galante a Dunajskej Strede bude spádová oblasť celej siete takmer jeden milión obyvateľov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnica #Svet zdravia