Vrátiť sa k systému od IBM bolo podľa NKÚ správne rozhodnutie

Po zlyhaní implementácie informačného systému daňovej správy v roku 2012 bolo správne vrátiť sa k pôvodnému projektu z roku 2010 od spoločnosti IBM. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), ktorý ukončil kontrolu prvej etapy programu UNITAS.

04.08.2015 16:08
debata (12)

Zároveň úrad považuje za správne aj rozhodnutie posunúť termín reálneho nasadenia Integrovaného informačného systému pre správu daní už od IBM zo začiatku tohto roka na začiatok marca 2015.

„Systém totiž nebol komplexne otestovaný a hrozilo zlyhanie vzájomného prepojenia informačných systémov finančnej správy, ktoré na základe strategických cieľov programu UNITAS mali vzájomne komunikovať,“ píše o výsledkoch kontroly vo vyhlásení NKÚ, podľa ktorého sa tak pracovníci finančnej správy vyhli prípadnému kolapsu informačného systému. „Týmto krokom sa zároveň eliminovalo riziko, ktoré mohlo vyústiť do zníženia príjmov štátneho rozpočtu,“ píše sa v tlačovej správe úradu.

V rámci kontroly sa pracovníci úradu sústredili na otázky súvisiace s postupným zavádzaním integrovaného systému pre správu daní do ostrej prevádzky, preverovali dôvody spomínaného posunutia termínu ostrej prevádzky nového systému či dodržiavanie zákonných lehôt na vrátenie preplatkov z podaných daňových priznaní za rok 2014. Na základe vecných zistení odporučili vedeniu finančnej správy, aby pre správnu funkčnosť systému vykonali opatrenia súvisiace s ostatnými funkcionalitami informačného systému.

Ide napríklad o otázku výstupov z informačného systému a funkcionality elektronického spracovania vyhlásenia o poukázaní 2 % zaplatenej dani, ktorá sa zatiaľ automatizovane spracováva len z podaných daňových priznaní. Problémy sa po spustení systému podľa NKÚ prejavili aj v oblasti registrácie daňových subjektov tým, že osvedčenia boli v niektorých prípadoch generované u iného správcu dane. Problémy sa vyskytovali taktiež v šablónach daňových dokumentov, pričom tieto nedostatky boli podľa úradu počas kontroly postupne odstraňované.

Informačný systém finančnej správy sa pritom v posledných dňoch stal terčom kritiky opozície po tom, čo finančná správa z neho exportovala chybné údaje pre výpočet ročného zúčtovania zdravotného poistenia a pre potreby výpočtov sociálnych odvodov. Šéf finančnej správy František Imrecze však v pondelok vyhlásil, že tento problém nebol chybou informačného systému ako takého, ale vinou pochybenia jedného prepracovaného pracovníka finančnej správy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ