Dolár naberá na sile, pomáhajú mu správy o úrokoch

Americký dolár v utorok večer výrazne posilnilo vyjadrenie jedného z významných činiteľov centrálnej banky USA (Fed) Dennisa Lockharta. Prezident Federálnej rezervnej banky v Atlante dôrazne signalizoval, že Fed zrejme začne zvyšovať krátkodobé úrokové sadzby už budúci mesiac.

05.08.2015 08:19
debata (63)

Euro k doláru po zverejnení Lockhartových slov zostúpilo až pod 1,09 USD a potom sa usadilo okolo 1,0900 USD s dennou stratou 0,5 percenta. Americká mena voči japonskému jednu posilnila o 0,2 percenta na 124,22 JPY.

„Na (septembrové) zasadnutie idem teraz s predpokladom, že ekonomika je pripravená a že je správny čas na zmenu,“ uviedol Lockhart v rozhovore poskytnutom denníka The Wall Street Journal.

„Ekonomická situácia by sa musela významne zhoršiť, aby som sa postavil proti posunu vpred,“ dodal.

Lockhartove slová zvýšili pravdepodobnosť, že Fed v septembri skutočne zvýši základnú sadzbu z terajšej takmer nulovej úrovne, na ktorej ju udržuje od konca roka 2008. Medzi hlasujúcimi členmi Federálneho výboru pre operácie na otvorenom trhu (FOMC), ktorý stanovuje úrokové sadzby a rozhoduje o ďalších opatreniach menovej politiky, je Lockhart považovaný za centristu.

Šéf atlantského Fedu už naznačil možnosť septembrového zvýšenia sadzieb v máji, jeho súčasné vyjadrenie je ale oveľa dôraznejšie, uviedla agentúra Reuters.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #dolár #úrok