Rozhovory s Gréckom sú uspokojivé, tvrdí Brusel

Rozhovory s Gréckom o treťom záchrannom balíčku postupujú uspokojivým spôsobom, oznámila vo štvrtok Európska komisia.

07.08.2015 07:10
debata (3)

Je preto podľa nej možné, že dohodu s Aténami dosiahnu vyjednávači do 20. augusta. Komisia tak podľa agentúry Reuters reagovala na vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa nemeckej vlády v denníku Bild, ktorý tvrdil, že tento augustový termín je „nedosiahnuteľný“.

Práve 20. augusta sa končí Grécku termín splatnosti dlhu v Európskej centrálnej banke (ECB). Jeho výška je 3,5 miliardy eur. Podľa zdroja citovaného Bildom ale stále ostáva mnoho nevyjasnených otázok okolo gréckych reforiem, ktorými veritelia ďalší záchranný program pre Grécko podmieňujú.

Dohodu o programe navyše musí po jej dosiahnutí schváliť nielen grécky parlament, ale aj zákonodarcovia v šiestich ďalších členských krajinách eurozóny, vrátane Nemecka. „To sa nedá stihnúť,“ povedal denníku Bild zdroj.

Hovorkyňa komisie Mina Andreevová však uviedla, že dohoda do tohto termínu je „ambicióznym, ale stále možným harmonogramom“. Komisia, ktorá vedie rozhovory s Gréckom spolu s Medzinárodným menovým fondom a predstaviteľmi Európskeho stabilizačného mechanizmu, je podľa nej schopná lepšie zhodnotiť pokrok v rokovaniach ako vládni predstavitelia.

Andreevová dodala, že v piatok večer sa uskutoční telefonická konferencia na úrovni námestníkov ministrov financií, ktorej témou bude stav rozhovorov s Gréckom.

Grécky premiér Alexis Tsipras a francúzsky prezident François Hollande sa zhodli, že nový záchranný program pre Atény by mohol byť a mal by byť schválený čoskoro po 15. auguste. Obaja štátnici spolu hovorili na ceremónii v Egypte, počas ktorej bola slávnostne otvorená nová vetva Suezského prieplavu. Informoval o tom úrad gréckeho premiéra.

„Cieľom je, aby vyjednávanie o programe bolo uzatvorené na konci augusta. Vieme, že je to ťažké, ale musíme si byť istí, že boli splnené všetky podmienky,“ povedal vo štvrtok novinárom Hollande. „V súčasnej chvíli sa domnievam, že atmosféra je dobrá a diskusia sa posúva tým správnym smerom,“ dodal.

Eurozóna v polovici júla súhlasila, že začne s Gréckom rokovania o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur. Atény si už v júli zabezpečili trojmesačný preklenovací úver presahujúci sedem miliárd eur, vďaka ktorému mohli uhradiť skoršie splátky Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna