Gross: Svet sa pohybuje nebezpečne blízko deflácie

Svetová ekonomika sa pohybuje nebezpečne blízko deflácie, teda všeobecného poklesu cien, domnieva sa rešpektovaný americký investor Bill Gross. Poukazuje hlavne na hlboký pokles cien komodít.

08.08.2015 08:00
debata (9)

„Akonáhle sa objaví náznak deflácie, situácia sa zvráti a začne sa vyvíjať zlým smerom,“ povedal Gross rozhlasovému servise agentúry Bloomberg.

Deflačné trendy dokladá údajne to, že komoditný index CRB nie je iba na cyklickom minime, ale je už pod úrovňou z konca roka 2008, keď vyvrcholila globálna finančná kríza. Vtedy ceny komodít zastavili niekoľkoročný prudký vzostup a v reakcii na paniku po krachu investičnej banky Lehman Brothers zmazali takmer všetky zisky predošlých rokov.

Trhy komodít podľa Grossa vypovedajú lepšie o tom, čo sa deje v ekonomike, pretože podľa neho odrážajú reálnu ponuku a dopyt. V posledných mesiacoch výrazne klesli ceny ropy, priemyselných kovov aj obilnín, najmä pod tlakom oslabovania čínskej ekonomiky a presýtenia mnohých trhov.

Index cien komodít podľa serveru indexmundi je ale aj po nedávnom prepade stále zhruba na dvojnásobku dlhodobej úrovne z 90. rokov a začiatku 21. storočia. Väčšina komodít v minulom desaťročí prudko zdražovala a rast, ktorý zvýšil index až na štvornásobok úrovne 90. rokov, zastavila až finančná panika v septembri 2008, hoci ekonomiky vyspelých krajín sa už predtým ponorili do recesie. P

o krátkom prepade sa rast cien komodít obnovil, štyri posledné roky ale ich ceny stagnujú alebo postupne klesajú. Podľa niektorých analytikov ide o prirodzený cyklus, ktorý je pre odvetvie komodít charakteristický a odráža vlny rastu a poklesu investícií reagujúce na predošlý vývoj cien.

Vyspelé krajiny sveta zaznamenali prechod indexov inflácie do záporného deflačného pásma v prvých mesiacoch tohto roka, hlavne kvôli prepadu cien ropy. Teraz sa už inflácia napospol vrátila do kladných čísiel a Spojené štáty sa pripravujú na prvé zvýšenie úrokových sadzieb z prakticky nulovej úrovne posledných takmer siedmich rokov. Gross predpovedal, že americká centrálna banka (Fed) zvýši budúci mesiac krátkodobú sadzbu o štvrť percentuálneho bo­du.

Sedemdesiatje­denročný Gross, ktorému sa hovorilo dlhopisový kráľ, vlani v septembri prekvapivo opustil investičná spoločnosť Pimco, ktorú spoluzakladal a ktorá bola jedným z najväčších správcov investičných aktív na svete. Prešiel potom do konkurenčnej spoločnosti Janus Capital Group.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #akcia #komodity #deflácia