Fíni sa k záchrane Grécka možno nepripoja, tvrdí minister

Fínsko sa plánovaného tretieho záchranného programu pre zadlžené Grécko možno nezúčastní. Agentúre Reuters to v sobotu povedal fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini, ktorý je členom euroskeptické Strany Fínov.

09.08.2015 08:09
debata (3)

„Vláda má v tejto veci veľmi prísnu politiku. Nebudeme akceptovať rastúce finančné záväzky Fínska, ani zoškrtanie dlhov Grécka,“ oznámil Soini.

Záchranné opatrenia, v rámci ktorých by Grécko malo získať ďalšie desiatky miliárd eur výmenou za ďalšie reformy a znižovanie výdavkov, podľa ministra fungovať nebude. V dlhodobom výhľade je vraj najpravdepodob­nejším scenárom odchod Grécka z eurozóny.

Zdroj oboznámený s piatkovou telefonickou konferenciou na úrovni námestníkov ministrov financií krajín Európskej únie agentúre Reuters povedal, že Grécko je na ceste k tomu, aby návrh dohody s medzinárodnými veriteľmi o novom záchrannom programe dokončilo do utorka. Prvú časť peňazí z programu by tak Atény mohli získať do 20. augusta, kedy musia splatiť približne 3,5 miliardy eur Európskej centrálnej banke (ECB).

Soini z vládnej nacionalistickej Strany Fínov je známy ako kritik záchranných opatrení, ktorými v čase krízy Európska únia pomáhala krajinám na pokraji bankrotu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #F=insko