Horúčavy dvíhajú ceny zemiakov, chlieb nezdražie

Pokračujúca vlna horúčav nepochybne ovplyvní cenu potravín. Kľúčovou otázkou je, ktorých viac a ktorých menej. O zdražení či zlacnení jedla však nerozhodne len počasie, ale aj ponuka na trhu a odbytové krízy niektorých potravín.

12.08.2015 07:00
žena, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ceny mlieka napríklad klesajú, zato pri zemiakoch začínajú stúpať. Dobrá úroda potravinárskeho obilia by mala podržať ceny chleba a rožkov. Lenže jeseň môže byť plná prekvapení.

To najmenej príjemné čaká zrejme pestovateľov kukurice, cukrovej repy a zemiakov. Úroda kukurice sa spotrebiteľov na prvý pohľad netýka. Lahôdková kukurica je doplnkový, ale nie kľúčový produkt v sortimente potravín.

K nemu nepatria ani pudingy vyrábané z kukuričného škrobu. Kukurica je však dôležitá vo výžive hovädzieho dobytka a ošípaných. Niektorí farmári už hovoria o tom, že na to, aby zachránili dobytok, možno všetku kukuricu zosilážujú.

Slovensko ani stredná Európa, kde horúčavy ničia úrodu zemiakov pred očami pestovateľov, o cene zemiakov nerozhodujú.
Viliam Bezák, šéf zemiakarského zväzu

Zatiaľ však cena mlieka ani bravčoviny, ktorá má najväčšie zastúpenie v spotrebe mäsa na Slovensku, na dramaticky sa zhoršujúcu situáciu na poliach nijako nereaguje. Malý, päťmiliónový, slovenský trh potravín nie je subjektom, kde sa rozhoduje o cenách.

Tým je polmiliardová Európska únia. Ceny bravčového mäsa padajú farmárom v dôsledku ruského embarga od Španielska až po Slovensko. Cítia to aj slovenskí spotrebitelia. Bravčové a jeho spolupútnik kuracie mäso sú stále relatívne lacné, práve tak ako mlieko.

Nič však nie je nemenné, nedostatok krmív, ktorý sa zreteľne ukáže po zbere jesenných plodín, môže odštartovať v zime konsolidáciu farmárskych cien, a teda isté zvýšenie cien živočíšnych výrobkov pre spotrebiteľov.

Drahšie ako vlani však budú zemiaky. Hoci sa väčšina produkčných plôch presťahovala zo severu Slovenska na juh, kde farmári pestujú zemiaky pod závlahou, ani tu nedosiahnu úrody ako v klimaticky priemernom roku.

„Hoci máme zemiaky pod závlahovou clonou, rastliny v tropických horúčavách fakticky iba vegetujú,“ povedal senecký pestovateľ zemiakov Zdenek Černay. V praxi to znamená, že úrody aj najlepším pestovateľom klesnú o 20 až 30 percent oproti dlhoročnému priemeru.

Ešte horšia môže byť situácia v tradičných zemiakarských oblastiach, kde nemajú možnosť zemiaky zavlažovať. Spotrebitelia by mali preto podľa šéfa zemiakarského zväzu Viliama Bezáka rátať so zdražením zemiakov.

O koľko budú zemiaky v jeseni drahšie, je predčasné hovoriť. „Slovensko ani stredná Európa, kde horúčavy ničia úrodu zemiakov pred očami pestovateľov, o cene zemiakov nerozhodujú. V Nemecku, vo Francúzsku, v Belgicku a Holandsku, ktoré zásobujú celý starý kontinent zemiakmi, predsa len majú o trochu viac zrážok. A práve producenti zo západnej Európy povedia, či zemiaky zdražejú o desiatky percent, alebo násobky oproti minuloročnej cene,“ myslí si Viliam Bezák.

Vlani nakupovali spotrebitelia zemiaky za rekordne nízke ceny. V akciách aj za menej ako 30 centov za kilogram. Od polovice prázdnin však zemiaky dražejú a na pultoch reťazcov prelomila kilogramová cena hranicu 55 centov.

To je na leto už vysoká cena, ktorá neveští nič dobré pre jeseň. Kým pred rokom zobrali slovenskí aj západoeurópski pestovatelia jednu z najlepších úrod, teraz sa cenové kyvadlo vinou nevyspytateľného počasia vracia na opačnú stranu.

„Už v júli bolo vidno, že na trhu sa niečo deje. V Česku, ktoré je hlavným konkurentom Slovenska v pestovaní zemiakov, kontrahovali obchodné reťazce kilogram zemiakov o dva až tri centy drahšie ako na Slovensku. Českí farmári dali obchodníkom jasne najavo, že zemiakov bude menej a dnes je to zrejmé už aj na Slovensku,“ povedal Bezák.

Poľnohospodári si želajú ochladenie a dažde. Ale nie také, aké zažili v roku 2006, keď po období sucha napršalo toľko, že zemiaky pohnili. Druhá polovica augusta ukáže, kam sa vývoj pohne.

Pri nepriaznivom scenári sa môže podľa Bezáka stať, že prané zemiaky vyskočia na pulte už v jeseni k úrovni 70 centov za kilogram. Cenové rekordy však zemiaky lámali pred dvoma rokmi, keď ceny prelomili hranicu jedného eura.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #extrémne horúčavy