Bratislavskí taxikári dostanú konkurenciu, prichádza Uber

Americká spoločnosť Uber začína od štvrtka s pilotnou prevádzkou aplikácie Uber Slovensko v Bratislave.

13.08.2015 10:01
debata (20)

„Sme veľmi radi, že prinášame našu službu do ďalšieho mesta na Dunaji. uberX prináša všetkým ľuďom v Bratislave ďalšiu možnosť voľby, ako sa presunúť z miesta A do miesta B spôsobom, ktorý je spoľahlivý, bezpečný a dostupný. Bratislavčania sú známi ako mimoriadne technicky zruční, o čom svedčí aj fakt, že našu aplikáciu si tu stiahli tisíce ľudí – a to ešte predtým, než bola služba vôbec dostupná,“ uviedol International Expansion Manager Lokman Kuris.

Uber je alternatívna taxislužba, ktorá spája cestujúcich s vodičmi cez smartfónovú aplikáciu. Ako priblížila spoločnosť, všetci vodiči sa musia podrobiť dôkladnej kontrole trestnej aj vodičskej histórie pred tým, ako budú môcť začať prijímať objednávky od cestujúcich.

Ako v rozhovore Kuris, Bratislava ponúka dobrý potenciál. „Je to technologicky veľmi vyspelé mesto. Sú tu silné technologické spoločnosti ako Eset, Sygic, takisto penetrácia smartfónov je vysoká,“ zdôvodnil výber Bratislavy.

Aplikácia je dostupná na všetkých smartfónoch pracujúcich s operačnými systémami iOS, Android a Windows Phone. Používa GPS lokalizáciu na to, aby našla najbližšieho voľného vodiča. Akonáhle je požiadavka zaznamenaná, cestujúcemu sa zobrazí fotografia vodiča, jeho meno, registračné číslo vozidla a môže sledovať príjazd objednaného automobilu v reálnom čase. Na konci cesty sa neplatí hotovosťou, platba sa automaticky spracuje aplikáciou.

„Konkrétne čísla týkajúce sa vozidiel, respektíve vodičov neposkytujeme, to je politikou našej spoločnosti, ale čo by som chcel zdôrazniť, že viac ako počet vozidiel, počet vodičov je čas čakania na vozidlo. Vo Varšave sú to tri minúty, samozrejme v Bratislave ide o pilotný projekt. Našim cieľom je zhruba dostať sa na päť minút na dojazd auta,“ dodal Kuris.

Uber vo viacerých krajinách čelil odporu zo strany taxislužieb, ktoré ho obviňovali z podliezania cien a poukazovali na to, že nepodlieha regulácii týkajúcej sa klasických taxislužieb. Vo Francúzsku koncom júna zatkli dvoch výkonných manažérov firmy a obvinili ich z nedovolených aktivít. Súd v Španielsku vlani nariadil zastavenie prevádzky firmy. V Nemecku spoločnosť musela prispôsobiť svoju činnosť tamojším zákonom a zmeniť aplikáciu pre smartfóny. „Na Slovensku spúšťame službu uberX ako licencovaný produkt, kde budeme využívať výhradne licencovaných vodičov a aj noví vodiči budú musieť požiadať o licenciu. Dokonca aj súčasní taxikári sa môžu zapojiť. Komunikujeme v tejto súvislosti s regulátormi, politikmi, takže neočakávame žiadne problémy,“ uzavrel Kuris.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Uber