Nemecko vylučuje odpísanie časti gréckeho dlhu

Nemecko je pripravené rokovať o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu, odpis jeho nominálnej hodnoty však vylučuje. Uviedol to vo štvrtok námestník ministra financií Jens Spahn.

13.08.2015 11:21
debata

Do úvahy prichádzajú možnosti ako predlženie splatnosti dlhu alebo odklad splátky úrokov, samotné odpustenie istiny dlhu by však bolo protiprávne, povedal pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. V otázke návrhu dohody medzi Gréckom a veriteľmi je vláda v Berlíne podľa neho jednotná. Spoločným cieľom je dohodnúť sa s Gréckom pri splnení určitých podmienok na poskytnutí ďalšej pomoci.

„Nemecká vláda ako celok… uznáva, že grécka vláda pripravila dobrú dohodu. Je to konštruktívny prístup, ochota (uskutočniť) reformy. Berú na vedomie, že Grécko sa musí zmeniť, ak chcú zostať v eurozóne,“ povedal Spahn.

V rokovaniach s Gréckom zostáva niekoľko otvorených otázok, napríklad v oblasti privatizácie a rekapitalizácie bánk, ktoré treba vyriešiť tento týždeň. Pre Berlín je pritom dôležité, aby účastníkom tretieho záchranného programu pre Atény zostal Medzinárodný menový fond, uviedol Spahn.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna