Európske akcie zažili ťažký týždeň

Západoeurópske akcie v piatok opäť klesli a tento týždeň bol pre nich najhorší za viac ako mesiac. Európske burzy zasiahla počas týždňa nečakaná devalvácia čínskeho jüanu, ktorá podkopala akcie európskych vývozcov.

15.08.2015 08:13
debata (3)

Širší západoeurópsky index FTSEurofirst 300 klesol v piatok o 0,1 percenta a za týždeň stratil tri percentá, najviac od začiatku júla. Zatiaľ má tento rok ale k dobru stále približne desať percent vďaka podporným opatreniam Európskej centrálnej banky.

Čínsky jüan po utorkovej devalvácii oficiálneho kurzu klesol za týždeň o tri percentá, a zaznamenal tým najhlbší pokles za viac ako dvadsať rokov. Čína je po Spojených štátoch druhým najväčším odberateľom tovaru z Európskej únie a pokles čínskej meny by mohol tento export sťažiť.

„Bol celkom šok, čo Čína urobila – neobjavila sa žiadna predbežná výstraha. Ešte sa usadzuje prach a trh si vyberá oddychový čas,“ povedal agentúre Reuters obchodník Markus Huber z firmy Peregrine & Black. Stabilizácia jüanu by ale podľa neho mohla obnoviť dôveru na trhu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #burza