ČSOB sa možno stane majiteľom Sberbank Slovensko

Ruská banka Sberbank v týchto dňoch posudzuje ponuku finančnej skupiny KBC na kúpu Sberbank Slovensko. Ak ju ponuka zaujme, novým majiteľom Sberbank Slovensko sa podľa informácií denníka Pravda najskôr stane slovenská dcéra KBC – ČSOB banka.

15.08.2015 15:00
Sberbank Foto: ,
V prípade súhlasu ruského vedenia s finančnou ponukou KBC sa novým majiteľom Sberbank Slovensko môže stať ČSOB banka.
debata (11)

Tento finančný dom oficiálne potvrdil svoj akvizičný apetít už v máji 2015 kúpou VB Leasing. Prípadným ovládnutím Sberbank Slovensko by ČSOB banka zaútočila na získanie pozície tretej najsilnejšej banky na slovenskom finančnom trhu.

„Naďalej z našej strany platí, že vo všeobecnosti priebežne vyhodnocujeme každú ponuku na akvizíciu, ale neznamená to, že sa takpovediac vrhneme na všetko, čo ponúkne trh. Ak nám bude niektorá ponuka vyhovovať finančne a bude kompatibilná s našou stratégiou, tak na ňu budeme aktívne reagovať. Aby sme sa vyhli zbytočným špekuláciám, nebudeme túto tému bližšie komentovať,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky. Podľa neoficiálnych informácií sa ruská banková skupina chystá na predaj svojich pobočiek na Slovensku a v Maďarsku. „Momentálne zdokonaľujeme biznis model v Európe s cieľom vytvoriť stabilnú, profitabilnú a modernú bankovú skupinu. Vo všeobecnosti platí, že prípadné transakcie s aktívami Sberbank Group komentujeme výhradne po podpise zmluvy,“ reagoval Jakub Mendel, hovorca Sberbank Slovensko.

Ovládnutím Sberbank Slovensko by si ČSOB banka posilnila pozíciu pri predaji top ziskových úverov na nehnuteľnosti. V tomto trhovom segmente by sa v mesiaci jún po zarátaní výsledkov Sberbank Slovensko vyšvihla zo súčasného štvrtého na tretie miesto. Pred dvoma mesiacmi bola jednotkou v predaji úverov na nehnuteľnosti Slovenská sporiteľňa s 27,62-percentným podielom, na druhom mieste skončila s 19,4 percenta VÚB banka a tretia Tatra banka dosiahla trhový podiel 13,45 percenta. Práve ju by dokázala predbehnúť 11-percentná ČSOB banka v prípade, ak by sa k jej výsledkom pripočítal aj 3,28-percentný podiel Sberbank Slovensko.

„Kúpou Sberbank Slovensko by sa ČSOB banke podaril skokový nárast, ktorý sa prirodzeným predajom úverov dosahuje oveľa ťažšie, ako kúpou zabehnutej konkurencie,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Odborník v prípade dohodnutia predaja očakáva rýchle začlenenie pobočiek Sberbank Slovensko pod firemné farby ČSOB banky. „Samotným klientom prechod ku konkurencií žiadne ťažkosti nespôsobí,“ dodal Ovčarik.

Ak sa ČSOB banka stane novým majiteľom Sberbank Slovensko, vypáli tým rybník silným finančným žralokom. O kúpu predávaných bánk v minulosti viedli tvrdý súboj finančné skupiny Penta a J&T. Penta nakoniec získala Dexiu, z ktorej je dnes Prima banka, a J&T zas, naopak, zaknihovalo úspech pri kúpe Poštovej banky. V roku 2011 neprešla stresovými testami bánk rakúska finančná skupina Oesterreichische Volksbanken AG. V rámci ozdravného plánu prišlo k predaju bankových sietí v strednej Európe a novým majiteľom slovenskej Volksbank sa stala ruská Sberbank. Tá nový finančný dom plánovala využiť na podporu ruského vplyvu v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

Na Slovensku mala podporovať obchod domácich firiem s Ruskom, Bieloruskom a Ukrajinou. Teda v štátoch pod vplyvom ruského prezidenta Vladimíra Putina združených do Spoločenstva štátov. „Sberbank chce byť voľbou číslo jeden pre firmy hľadajúce finančného partnera pri expanzii na trhy do Ruska, ale aj Spoločenstva nezávislých štátov. Dôkazom našej ambície je aj plánované podpísanie piatich dohôd o spolupráci so štátnymi inštitúciami,“ povedala v roku 2013 Ľubomíra Chmelová, vtedajšia hovorkyňa Sberbank Slovensko. V pláne bolo aj posilnenie trhového podielu Rusmi ovládanej banky prostredníctvom kúpy niektorej veľkej slovenskej banky. Škrt cez rozpočet prišiel po zavedení sankcií voči Rusku pre anexiu Krymu a podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Sberbank je najväčšia ruská banka a nachádza sa na americkom sankčnom zozname. Americké spoločnosti ani jednotlivci banke Sberbank nesmú poskytovať úvery s dlhšou než 30-dennou splatnosťou. V praxi tak banku priamo v Rusku odstrihli od lacného prístupu k dolárom potrebných na nákup vyspelých západných technológií. V Európe sa prísne sankcie Sberbank Slovensko vyhli, keďže oficiálne je dcérou rakúskej Sberbank Europe AG a slovenský premiér aj rakúsky premiér v záujme svojich občanov nesúhlasili s prijatím sankcií priamo v Európe. Vklady aj úvery od Sberbank Slovensko sú tak bezpečné a sankcie v praxi zastavili hlavne rastové ambície finančného domu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sberbank #ČSOB