Brazílskej firme hrozí rekordná pokuta od úradov v USA

Brazílskej štátnej spoločnosti Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) hrozí od amerických úradov rekordná pokuta vo výške 1,6 mld. USD v súvislosti s korupčným škandálom v tejto firme.

18.08.2015 12:56
debata (37)

Táto pokuta však môže byť aj vyššia. Bola by to najväčšia pokuta, akú americké úrady za korupciu vo firmách udelili. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Ďalšie dva zdroje informovali, že hoci môže byť urovnanie sporu roky vzdialené, pôjde pravdepodobne o "veľkú“ sumu. Odmietli však spresniť odhady. Všetky tri zdroje uviedli, že hovoriť o výške pokuty je zatiaľ veľmi predčasné. Petrobras zatiaľ nezačal rozhovory s americkými úradmi. Predpokladá sa, že americké vyšetrovanie je v začiatočných fázach. Doposiaľ najvyššiu pokutu za korupciu udelili americké úrady spoločnosti Siemens v roku 2008. Firma súhlasila, že zaplatí 800 mil. USD, približne rovnakú sumu zaplatila aj v Nemecku.

V novembri si americká Komisia pre cenné papiere (SEC) od spoločnosti Petrobras vyžiadala informácie, ktoré súvisia s vyšetrovaním korupcie vrcholných predstaviteľov spoločnosti, ale aj vrcholných politických predstaviteľov v Brazílii. Popularita brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej sa v uplynulých mesiacoch prepadla na historické minimum a väčšina Brazílčanov si želá jej ústavnú obžalobu a odstúpenie v súvislosti s korupčným škandálom v ropnom podniku Petrobras, do ktorého sú zapletení viacerí politici vládnucej Robotníckej strany.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Brazília #USA