Agentúra Fitch zlepšila rating Grécka

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v utorok zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka. Rating dlhodobých záväzkov v domácej a cudzej mene zvýšila o jeden stupeň na úroveň CCC z predchádzajúceho stupňa CC.

19.08.2015 09:40
debata

Rating krátkodobých záväzkov agentúra ponechala na stupni C. Agentúra svoj krok zdôvodnila novou dohodou Grécka s jeho medzinárodnými veriteľmi, ktorá podľa jej názoru znižuje riziko štátneho bankrotu. Riziká plnenie podmienok úverového programu, ktorý ma krajine uľahčiť návrat na kapitálové trhy, však zostávajú vysoké. Fitch upozorňuje, že obnovenie dôvery medzi Aténami a veriteľmi z EÚ a Medzinárodného menového fondu si vyžaduje čas a politická situácia v Grécku zostáva nepredvídateľná.

Na podmienkach novej úverovej dohody v objeme 86 mld. eur sa dohodlo Grécko s EÚ a Medzinárodným menovým fondom 14. augusta. Po tom, čo podmienky veriteľov odmietla takmer štvrtina poslaneckého klubu strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa však rastú špekulácie, že vláda požiada parlament o vyslovenie dôvery. Politická nestabilita spojená s rizikom vypísania predčasných volieb tak zvyšuje neistotu, či vláda, ktorá sa v parlamente neopiera o funkčnú väčšinu, dokáže presadiť náročné reformy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Fitch #trojka veriteľov #eurozóna