Grécky novinár varuje pred americkými profesormi ekonómie

Prominentní americkí ľavicoví ekonómovia Paul Krugman, Joseph Stiglitz a Jeffrey Sachs preukázali Grécku veľmi zlú službu, keď povzbudzovali radikálov vo vláde Alexisa Tsiprasa presadzovať nezodpovedné plány na odtrhnutie od eurozóny a ostrú konfrontáciu s európskymi veriteľmi, tvrdí grécky novinár Jannis Palaiologos.

19.08.2015 14:33
debata (26)

Vo svojej globálnej kampani proti politike vládnych úspor poskytli tieto osobnosti intelektuálne krytie ľuďom prinajlepšom ochotným k bezohľadnému hazardu s gréckou budúcnosťou a prinajhoršom plánujúcim uskutočnenie svojho sna o socialistickom prevzatí moci. Novinár to napísal na poprednom americkom spravodajskom serveri Politico. Palaiologos je z gréckeho konzervatívneho denníka Kathimerini.

Svetovo preslávení profesori, dvaja z nich dokonca držitelia Nobelovej ceny, podľa Palaiologosa záujmom Grécku neprospeli najmä v čase, keď sa prudko zhoršili vzťahy medzi Aténami a veriteľmi. V rozpore so skutočnosťou tvrdili, že vinu za stratu vzájomnej dôvery nesú výlučne veritelia. V úlohe neformálnych, avšak aktívnych poradcov radikálneho ministra financií Janisa Varufakisa, trvali na potrebe hlbokého odpisu gréckeho dlhu v podobe, ktorá medzi európskymi partnermi stupňovala nepriateľstvo k Aténam a pre grécku ekonomiku ani nebola nutná.

Varufakis sám povedal, že Sachs mu v čase napätých vyjednávaní s veriteľmi pred gréckym referendom 5. júla opakovane radil, aby odmietol splácať grécke dlhy, ak druhá strana nepristúpi na grécke požiadavky na zmiernenie dlhu.

Krugman počas aprílovej návštevy Atén vyhlásil, že štrukturálne reformy, ktoré veritelia požadovali, pre budúci ekonomický rast krajiny nič významného neznamenajú. Po vyhlásení referenda vyzval Grékov, aby hlasovali proti návrhom veriteľov. Na odmietnutie veriteľov a ku Grexitu, čiže odchodu z eurozóny, nabádal Grékov aj Stiglitz, napísal Palaiologos.

Ďalší vplyvný ľavicový americký ekonóm a blízky Varufakisov priateľ James K. Galbraith koordinoval na gréckom ministerstve financií tajnú pracovnú skupinu, ktorá sa zaoberala technickou prípravou Grexitu a plánovaním krízových reakcií na prípadné „agresívne“ kroky veriteľov.

Varufakis po svojom odchode z ministerstva priznal, že na ministerstve pripravoval paralelný menový systém a najal svojho známeho, amerického počítačového experta, aby pre nový systém získal dáta tým, že sa nabúra do počítačových systémov gréckej daňovej služby.

Tsipras sa ale po referende presunul k stredu, uzavrel s veriteľmi kompromis a vyčistil vládu od radikálov typu Varufakisa a ministra energetiky a vodcu ľavého krídla strany Syriza Panajotisa Lafazanisa.

Je teda najvyšší čas, aby sa ich americkí radcovia pozreli realite do očí a priznali si, že v rukách takých ľudí by odchod od eura viedol ku katastrofe a beznádejnému chaosu, napísal Palaiologos.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna