Banky v Maďarsku musia spotrebiteľské úvery previesť na forinty

Banky v Maďarsku budú musieť previesť na forinty aj spotrebiteľské úvery, ktoré si ľudia v minulosti vzali v cudzích menách. Rozhodla o tom v stredu maďarská vláda po rokovaní s bankami.

19.08.2015 17:51
debata (6)

Vlani banky museli previesť za značných strát na forinty rozsiahly objem devízových hypoték, to ale nakoniec zachránilo dlžníkov aj veriteľov pred ťažkými dôsledkami dramatického spevnenia švajčiarskeho franku zo začiatku roka, uviedla agentúra Reuters.

Minister hospodárstva Mihály Varga uviedol, že 229 000 úverových zmlúv v cudzích menách v celkovej hodnote asi 305 miliárd forintov sa prevedie na domácu menu v aktuálnom trhovom kurze. Väčšinu z týchto pôžičiek banky poskytli vo švajčiarskych frankoch.

Po tejto operácii sa podiel devízových úverov na celkovom objeme bankových úverov pre drobných klientov zníži na tri percentá z 54 percent v čase pred prevodmi. Celý proces by mal byť uzavretý zhruba do konca tohto roka, dodal Varga podľa agentúry Reuters.

Dlžníci navyše dostanú zľavy v úhrnnej hodnote asi 31 miliárd forintov ako čiastočnú kompenzáciu za oslabenie kurzu forintu. O náklady na túto úľavu sa podelí vláda s bankami, ktoré si potom odpustenú sumu budú môcť odpísať z daní.

Vláda o tomto kroku rokovala s domácou bankovou asociáciou a s centrálnou bankou. Šéf centrálnej banky György Matolcsy povedal, že jeho inštitúcia zabezpečí komerčným bankám devízy potrebné na uskutočnenie prevodov.

Popri domácich inštitúciách a rakúskych bánk Erste a Raiffeisen pôsobí v Maďarsku tiež belgická KBC alebo talianske finančné domy UniCredit a Intesa Sanpaolo. Banky v Maďarsku dosahovali v minulom desaťročí vysoké zisky, od roku 2010 ich však vláda Viktora Orbána zaťažuje sektorovými daňami a ďalšími nákladmi. Pre nútený prevod devízových hypoték na forinty banky v krajine utrpeli vysoké straty.

Maďari aj ľudia v iných krajinách strednej a východnej Európy si pred príchodom finančnej krízy vzali veľké množstvo pôžičiek v cudzích menách, aby využili nízke úrokové sadzby v zahraničí. Neskoršie oslabenie domácich mien však splácanie týchto úverov prudko predražilo, čo dotlačilo veľaa dlžníkov do platobnej neschopnosti a spôsobilo problémy ekonomikám.

Poľský parlament teraz rokuje o zákone o prevode hypoték zo švajčiarskych frankov na zloté, ktorý bude banky stáť miliardy. Pre Poľsko je to pred októbrovými voľbami politicky citlivý problém, pretože švajčiarska mena spevnila od krízy voči zlotému o 80 percent, takže dlžníci musia teraz splácať v zlotých oveľa vyššie sumy. Šéf poľskej centrálnej banky Marek Belka tento problém v júni označil za „časovanú bombu“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #banky