Slovensko top krajinou v tvorbe pracovných miest

Slovensko sa vlani dostalo medzi top 10 krajín Európe v tvorbe nových pracovných miest. V prieskume konzultantskej spoločnosti EY sa na prvom mieste umiestnila Veľká Británia a na druhom

21.08.2015 14:00
debata (9)

prekvapivo skončilo Rusko nasledované susedným Poľskom. Česko skončilo na 11. mieste. Prieskum ešte nezohľadňuje príchod štvrtej automobilky Land Rover, ktorá v prípade úspešného rozbehu výroby vytvorí spolu so subdodávateľmi 6– až 8-tisíc nových pracovných miest.

Priame zahraničné investície v Európe pritom vlani prekonali 20-ročný rekord, keď nové projekty dosiahli spolu 305 miliárd dolárov a stúpli medziročne o viac ako 36 percent.

V 43 európskych štátoch, vrátane Ruska a Turecka, sa v roku 2014 uskutočnilo 4¤341 investičných projektov, ktoré priniesli 185¤583 nových pracovných miest. To je v medziročnom porovnaní nárast o viac ako 12 percent. Investorov najviac lákala západná Európa, ktorú za najatraktívnejší región sveta považuje polovica z 808 vrcholových manažérov, ktoré spoločnosť EY oslovila v prieskume.

Prekvapivo klesla atraktivita Číny, ktorú v rebríčku najatraktívnejších podnikateľských regiónov na tretie miesto odsunuli Spojené štáty americké.

„Zvyšujúca sa atraktívnosť Európy nie je len výsledkom jej ekonomickej stabilizácie a oživenia. Svoju úlohu tu hrá i väčšia neistota spojená s rýchlo rastúcimi ekonomikami. Pri nich nie je isté, či budú schopné i v budúcnosti rásť rovnakým tempom ako v predošlej dekáde,“ uviedla vedúca partnerka EY v ČR a v strednej a juhovýchodnej Európe Magdalena Souček.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #tvorba pracovných miest #EY