Čínska vlna Slovensko nezmietne

Oslabovanie čínskej ekonomiky začína čoraz viac doliehať aj na európske firmy. Krajine prestávajú veriť aj investori, ktorí v pondelok vyvolali na čínskom akciovom trhu doslova paniku. So sebou stiahli ku dnu aj európske a americké burzy. Včera síce svoje straty sčasti nahradili, no stav narušenej dôvery podľa analytikov pretrvá ešte dlho.

26.08.2015 12:00
Čína, akcie, burza Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

„Akciové trhy sa v ostatných dňoch správajú, ako keby svetu hrozila okamžitá recesia. Pravdepodobnosť tejto udalosti je však veľmi nízka. Keď sa ,usadí prah', uvedomia si to aj investori a vrátia sa na akciové trhy,“ komentuje vývoj v Číne analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Kríza podobná tej, ktorá nastala pádom americkej banky Lehman Brothers v roku 2008, či recesia súvisiaca so štartom dlhovej krízy po prevalení falšovania údajov o dlhoch Grécka tak teraz z Číny nehrozí. Pád búrz nateraz znehodnocuje úspory v podielových fondoch, ale tie by sa mohli časom zotaviť. Výraznejšie dosahy na zamestnanosť v Európe, a teda ani na Slovensku, sa však nateraz neočakávajú.

Čínska centrálna banka ešte v noci z pondelka na utorok naliala na svoj trh takmer 24 miliárd amerických dolárov, čím situáciu o niečo zmiernila, aj keď pokles Šanghajského indexu nezmenila. Čínske akciové indexy klesli v utorok o vyše 7 percent, a to na také nízke úrovne, na akých neboli od decembra minulého roka. V pondelok sa čínsky akciový trh prepadol takmer o 9 percent, čo bol najväčší denný pokles od vypuknutia finančnej krízy.

Spomalenie čínskej ekonomiky, najmä priemyslu, pritom môže ďalej podporiť pokles cien komodít na svetových trhoch, čo môže oslabiť globálny obchod a následne mať dosah aj na obchodných partnerov Číny vrátane EÚ. Už teraz sa to prejavuje napríklad pri rekordne nízkych cenách ropy. Tie v utorok boli na hranici 44 dolárov za barel, čo nie je ani polovičná hodnota spred roka.

„Slovensko by vplyv čínskeho vývoja pocítilo skôr sekundárne, cez hlavných obchodných partnerov, najmä Nemecko. Vývoj v Číne ostáva rizikom pre predpoveď, podľa Bundesbank by však Nemecko malo tento rok zaznamenať stabilný rast s podporou domáceho, ako aj zahraničného dopytu,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Globálne firmy oslabujú

Problémy však už niekoľko mesiacov ohlasujú veľké globálne firmy, ktoré v Číne pôsobia. Napríklad francúzska automobilka Peugeot znížila odhad svojho rastu na lokálnom trhu zo siedmich na tri percentá, pričom americký Ford očakáva prvý pokles predajov v tomto roku za ostatných 25 rokov.

Jeden z najväčších svetových výrobcov elektrických prístrojov Schneider Electric takisto zvalil pokles zisku za prvý polrok na slabý čínsky stavebný trh, pričom negatívne sa o ňom vyjadrovali aj v americkom Caterpillare, ktorý produkuje stavebnú techniku. Čínska ekonomika má zrejme pred sebou jeden z najnižších rastov za ostatných 25 rokov. Čínska vláda počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu o 7 percent.

„Reálny rast hrubého domáceho produktu sa v druhom štvrťroku tohto roka spomalil na 7 percent medziročne, čo bola najpomalšia dynamika od globálnej recesie z prelomu rokov 2008 a 2009 a druhá najpomalšia dynamika od konca roku 2001. Okrem toho aj medziročný rast priemyselnej produkcie, v júli to bolo 6 percent, sa pohybuje blízko najslabších úrovní od prelomu rokov 2008 a 2009, a zároveň blízko najslabších úrovní od konca roku 1991,“ poznamenal analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

To, čo aktuálne zažíva čínska ekonomika a tamojší akciový trh, možno pripísať aj rozhodnutiu Čínskej centrálnej banky, ktorá v auguste vo dvoch krokoch oslabila kurz čínskeho juanu o tri percentá, teda na najslabšiu úroveň od augusta 2011.

„Devalvačný krok čínskej centrálnej banky, ktorého cieľom bolo posilniť exportnú konkurencieschop­nosť čínskych firiem, tak skokovo znehodnotil hodnotu čínskych investícií vyjadrenú v dolároch, a teda pridal k stratám zahraničných investorov. Aj po prepade z uplynulých dvoch mesiacov sa pritom podiel medzi cenami akcií čínskych firiem a ich ziskami pohybuje stále na úrovni 16-násobku, teda vyššie ako vlani v lete,“ doplnil Vaňo.

Medzinárodný menový fond pritom tvrdí, že oslabovanie čínskej ekonomiky a terajší prepad čínskych akciových trhov neveští žiadnu krízu a ide len o prejav „nevyhnutnej adaptácie“ druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Čína sa pokúša preorientovať z vývoznej ekonomiky na hospodárstvo, v ktorom má väčší podiel domáca spotreba.

Európa žiada Čínu o stabilizovanie trhov

Najväčšie európske ekonomiky sa prepadu čínskej ekonomiky nateraz neobávajú. „Čína je veľká krajina, je to druhá najväčšia ekonomika na svete. Je to jedna z najkonkuren­cieschopnejších ekonomík a má významné zdroje,“ povedal v pondelok francúzsky prezident François Hollande počas tlačovej konferencie v Berlíne.

„Čína nájde vhodné reakcie a globálna ekonomika je dosť pevná na to, aby rástla nezávisle od situácie v Číne,“ povedal Hollande s tým, že padajúce akciové trhy nebudú určovať pozície. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zároveň uviedla, že očakáva od Číny, že urobí „všetko, čo len môže“, pre stabilizáciu situácie. V podobnom duchu v lete Čína žiadala eurozónu o stabilizáciu situácie okolo Grécka.

Jedným z dôležitých krokov je aj včerajšie rozhodnutie Čínskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby a povinné rezervy bánk. Jednoročnú úrokovú sadzbu znižuje o 25 bázických bodov na úroveň 4,6 percenta s účinnosťou od 26. augusta. Zároveň pre väčšinu veľkých bánk redukuje povinné rezervy o 50 bázických bodov na 18 percent s účinnosťou od 6. septembra.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #burza