Český Koh-i-noor vracia výrobu z Číny domov

Spoločnosť Koh-i-noor Hardtmuth, líder v oblasti výroby a predaja školských, kancelárskych a výtvarných potrieb, po 11 rokoch opúšťa výrobný závod v čínskom Nankingu.

26.08.2015 12:13
debata (5)

Dôvodom sú stúpajúce mzdové požiadavky, sprísňujúca sa európska legislatíva i zložité logistické plánovanie výroby. Konečné rozhodnutie o odchode z Číny padlo v dôsledku prepadu predaja v Rusku, ktoré patrí medzi najdôležitejšie exportné trhy. Povedal to predseda správnej rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Firma v Číne vyrábala predovšetkým lacnejšie produkty, určené najmä pre ázijský trh a pre hypermarketové reťazce. „Stúpajúce mzdové požiadavky spolu s neustále sa sprísňujúcou európskou legislatívou a zložitým logistickým plánovaním výrobu značne komplikovali,“ uviedol Bříza.

Presun výroby späť do Českej republiky podľa Břízu znamená, že potrebné prepúšťanie sa bude týkať iba čínskych pracovníkov. Zachovanie pracovných miest v Českej republike bolo hlavným dôvodom zrušenia výrobného závodu v Číne. „Z Číny sa ale rozhodne nesťahujeme, zostane tam pôsobiť naša obchodná firma zaisťujúca distribúciu pre ázijské trhy,“ dodal Bříza. O prácu v Číne príde asi stovka ľudí, prevažne v robotníckych profesiách.

Na čínskom trhu má značka Koh-i-noor Hardmuth tradične silné postavenie, najžiadanejšie sú tam umelecké a luxusné produkty vyrábané v Českej republike. Najpredávanejším produktom v Číne sú pastelky radu Mondeluz.

Koh-i-noor, ktorého história sa píše od roku 1790, každý rok vyrobí viac ako 250 miliónov písacích potrieb. Ich popularita a dobré meno značky však priťahujú aj plagiátorov a na trhu sa často objavujú falzifikáty.

Firma je jedným z najstarších výrobcov výtvarných, školských, hobby a kancelárskych potrieb na svete. V súčasnej dobe je vôbec najväčším výrobcom svojho druhu v strednej a východnej Európe. Ochranná známka KOH-I-NOOR bola prvýkrát zaregistrovaná v roku 1894 a dnes je chránená v 73 krajinách sveta. Spoločnosť vyrába a predáva viac ako 5000 rôznych produktov určených pre školské, kancelárske, technické a umelecké využitie.

Koh-i-noor Hardtmuth je súčasťou skupiny Koh-i-noor holding, ktorá mala v minulom roku obrat viac ako 3,5 miliardy korún a zamestnávala viac než 2500 zamestnancov. Skupinu ďalej tvorí výroba pre zdravotníctvo GAMA GROUP, strojárska divízia KOH-I-NOOR MACHINERY, ktorá zahŕňa nástrojárňami a lisovňami Ponas, Ronas a FORMEX a energetická divízia KOH-I-NOOR ENERGY, ktorej súčasťou je napríklad najväčší český obchodník s LPG Kralupol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Koh-i-noor