Jaceňuk: Kyjev nezvýhodní Rusko voči iným veriteľom

Ukrajina pri reštrukturalizácii svojho dlhu nezvýhodní Rusko vo vzťahu k iným veriteľom. Vyhlásil to vo štvrtok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

27.08.2015 19:19
debata (183)

Vláda v Kyjeve predtým informovala, že so skupinou najväčších veriteľov sa dohodla na odpise časti dlhu v celkovom objeme 18 mld. USD. V decembri má Ukrajina Rusku splatiť dlhopisy v hodnote 3 mld. USD. Tieto štátne cenné papiere denominované v eurách Kyjev zaradil do reštrukturalizácie v rámci programu finančnej pomoci pod vedením Medzinárodného menového fondu.

Odpustenie časti dlhu žiada Kyjev aj Moskvu, ale Rusko trvá na splatení celého dlhu. Ministerka financií Natalija Jarešková opäť vyzvala Rusko, aby sa k čiastočnému oddĺženie krajiny pripojilo, a dodala, že Kyjev nebude nakladať s ruským dlhom inak ako s pohľadávkami ostatných veriteľov. Moskva to ale znova odmietla. Minister financií Anton Siluanov povedal, že Rusko teraz nutne potrebuje devízy, pretože kvôli západným sankciám nemá prístup na zahraničné kapitálové trhy. Moskva koncom roka 2013 požičala Kyjevu tri miliardy dolárov prostredníctvom kúpy dlhopisov, ktoré sú splatné tento rok v decembri.

„Trváme na tom, aby v decembri tohto roka boli tie tri miliardy dolárov úplne splatené, vrátane splátok úrokov,“ povedal podľa agentúry Reuters neskôr Siluanov.

„Rusko za žiadnych okolností nedostane lepšie podmienky než ostatní veritelia,“ uviedol Jaceňuk po zasadnutí vlády.

Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je obojstranným víťazstvom. Vo svojom stanovisku to uviedla ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková s tým, že dohoda so skupinou najväčších veriteľov v princípe obsahuje odpísanie 20 % istiny dlhu v hodnote približne 18 mld. USD. Rokovania s veriteľmi sa ťahali viac ako päť mesiacov. Problémovou bola práve otázka, či by sa mal dlh odpisovať, prípadne v akej výške.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina