Moscovici: Európa dokáže odolať chaosu na čínskych burzách

Hospodárske oživenie v Európe je dostatočne silné na to, aby kontinent prekonal chaos, ktorý vznikol na čínskych akciových trhoch v dôsledku spomaľovania rastu tamojšej ekonomiky. Povedal to vo štvrtok európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

28.08.2015 08:00
debata (1)

„Nie som znepokojený, najmä keď menové úrady v Číne a ďalších krajinách na vývoj reagovali, alebo reakciu sľúbili,“ povedal Moscovici. „Európske ekonomiky sú schopné prestáť to, čo sa na čínskom trhu deje. Základy oživenia v Európe sú dostatočne silné,“ dodal.

Čínska centrálna banka v utorok znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu a zmiernila tiež požiadavky na rezervy komerčných bánk. Opatrenia majú podporiť rast ekonomiky.

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet v stredu uviedol, že ECB je na dôsledky ekonomických problémov Číny pripravená reagovať. Upozornil, že spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne spolu s poklesom komoditných trhov ohrozuje dosiahnutie inflačného cieľa ECB. Tá by podľa neho v prípade potreby mohla posilniť program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky, teda rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov.

Chaos na finančných trhoch by mohol tiež oddialiť začiatok zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch, ktorý mnoho ekonómov ešte donedávna očakávalo v septembri.

Svetové akciové trhy sa teraz zotavujú z prudkého poklesu, ktorým reagovali na obavy týkajúce čínskej ekonomiky. Európskym akciám sa napríklad vo štvrtok podarilo zmazať všetky straty z tohto týždňa. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 ale od začiatku augusta naďalej stráca okolo desať percent a hrozí mu najprudší mesačný pokles za štyri roky.

1 debata chyba