Google odpovedal Bruselu, odmietol zneužívanie svojej sily

Americká spoločnosť Google vo štvrtok odmietla obvinenia, že porušuje európske antitrustové pravidlá a zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu s internetovým vyhľadávaním. Obvineniam, ktoré tento rok v apríli vzniesla Európska komisia, podľa firmy chýbajú faktické, právne i ekonomické základy.

28.08.2015 08:38
debata

Komisia v apríli uviedla, že americký podnik vo výsledkoch internetového vyhľadávania systematicky zvýhodňuje vlastný produkt umožňujúci porovnávanie nákupných ponúk, známy ako Google Shopping.

Google však tvrdí, že jeho služba prináša výhody spotrebiteľom i podnikom bez toho, aby nezákonne deformovala trh. Komisia začala Google vyšetrovať, keď si na jeho praktiky sťažovali konkurenčné platformy pre cenové porovnávanie tovaru, píše server BBC.

Google uviedol, že v rámci oficiálnej reakcie na obvinenia predložil Európskej komisii materiál na 150 stranách, ktorý obsahuje analýzy podporujúce jeho názor. „Ekonomické údaje z viac ako desaťročného obdobia, veľa dokumentov, aj vyhlásenie sťažovateľov potvrdzujú, že v oblasti vyhľadávania tovaru panuje silná konkurencia,“ upozornil hlavný právny zástupca Googlu Kent Walker.

Hovorca Európskej komisie Ricardo Cardoso potvrdil, že komisia vyjadrenia Googlu dostala. „Pozorne reakciu Googlu zvážime, kým rozhodneme o ďalšom postupe. Nechcem predbiehať konečný výsledok vyšetrovania,“ povedal.

Na praktiky Googlu sa sťažovala napríklad lobistická skupina FairSearch Europe, ktorá zastupuje okrem iného americkú firmu Microsoft. FairSearch Europe vo štvrtok uviedla, že obhajoba Googlu neobsahuje nič, čo by zmenilo jej názor.

„Google ničí konkurenciu na trhu (s cenovým porovnávaním tovarov) uprednostňovaním svojej vlastnej porovnávacej služby vo výsledkoch vyhľadávania. Spotrebitelia sú poškodzovaní a nútení platiť vyššie ceny,“ uviedol hovorca skupiny Thomas Vinje.

Komisia môže v prípade porušovania antitrustových pravidiel vymerať firmám pokutu vo výške až desiatich percent ich celosvetových tržieb. Google v minulom roku utŕžil 66 miliárd dolárov, pokuta by tak v jeho prípade mohla teoreticky predstavovať až 6,6 miliardy dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia