Ukrajina požiadala Rusko o nižšie zimné ceny plynu

Ukrajina v piatok požiadala Rusko o nižšie ceny zemného plynu pre nadchádzajúce zimné obdobie.

28.08.2015 15:59
debata (101)

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podľa agentúry AP vyjadril presvedčenie, že Kyjev a Moskva by sa mali vrátiť k dohode z minulej zimy, počas ktorej si Ukrajina dodávky ruského zemného plynu predplácala, dostala na ne ale výraznú zľavu.

„Sme presvedčení, že jedinou možnosťou pre zaistenie tranzitu plynu do Európskej únie i stabilných dodávok na Ukrajinu, je použiť rovnaký mechanizmus, ktorý vlani vypracovali EÚ, Ukrajina a Rusko,“ uviedol ukrajinský premiér v oznámení, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Podľa dohody z minulej jesene Ukrajina súhlasila s cenou za ruský plyn vo výške 385 USD za tisíc kubíkov. Od tejto sumy už je odpočítaná zhruba tridsaťpercentná zľava, ktorú Rusko ponúklo Ukrajine v závislosti na kolísaní svetových cien energií. Zľava tak predstavovala 100 dolárov na každých tisíc kubických metrov plynu.

Dohoda o zimných dodávkach ruského plynu medzitým vypršala a na dodávkach plynu pre tretí štvrťrok sa štáty nedohodli. Ruský plynárenský koncern Gazprom 1. júla oznámil, že ten deň prestal Ukrajine dodávať plyn, pretože Kyjev si nepredplatil dodávky. Ak má Ukrajina dostať ďalší ruský plyn, mali by obe strany opäť zasadnúť k rokovaciemu stolu, napísala AP.

Európa kryje asi tretinu svojej spotreby ruským plynom, ktorý je zhruba z polovice prepravovaný cez Ukrajinu. Kvôli cenovým sporom Gazprom zavrel Kyjevu kohútik s plynom v zime 2005–2006 a 2008–2009, čo postihlo aj dodávky európskym odberateľom.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina