Česi sa chystajú priškripnúť obchodné reťazce

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu na národných dožinkoch na podujatí Země živitelka v Českých Budejoviciach sľúbil, že koalícia v českom parlamente presadí schválenie novely zákona o významnej trhovej sile, od ktorej si poľnohospodári a potravinári sľubujú posilnenie svojej pozície v rokovaniach s obchodnými reťazcami.

29.08.2015 14:58
debata (3)

„Obchodné reťazce nesmú diskriminovať českých poľnohospodárov a českých a moravských potravinárov,“ uviedol premiér.

Podľa Sobotku je presadenie zákona veľkou bitkou. „Reťazce sa bránia tomu, aby sme túto novelu presadili. V parlamente nasadzujú všetky prostriedky, ale chcem sľúbiť, že vláda to nevzdá. Sme pripravení novelu zákona o významnej trhovej sile presadiť,“ uviedol Sobotka.

Zákon o významnej trhovej sile je spájaný napríklad so súčasnými problémami s odbytom mlieka. Podľa prezidenta Agrárnej komory Miroslava Tomana za to môžu nielen ruské sankcie a zrušenie mliečnych kvót v Európskej únii, ale práve správanie zahraničných obchodných reťazcov.

„Nie je možné, aby zahraničné obchodné reťazce diskriminovali český tovar na českom území, nie je možné, aby Česká republika bola závislá od dovozu a stratila svoju sebestačnosť,“ povedal Toman.

Novelu zákona, ktorý platí už od roku 2010, teraz prerokúvajú výbory v snemovni. V septembri by mali dať svoje odporúčania. Novela má zákon spresniť a zlepšiť jeho fungovanie, podľa obchodníkov však môže zdražieť potraviny. Protimonopolný úrad to ale odmieta.

Minister poľnohospodárstva Marian Jurečka v sobotu na dožinkoch zhodnotil tohtoročný zber obilnín ako veľmi dobrý. Upozornil ale, že hospodársky rok je potrebné hodnotiť až keď je predané a zaplatené. Tiež pripomenul, že situácia v niektorých komoditách nie je jednoduchá a vyzval, aby Česi nakupovali regionálne výrobky.

Žatvy v Česku tento rok skončili v rekordnom čase, zhruba o mesiac skôr ako vlani, výnosy obilnín sa blížia k minuloročným rekordným. Obilie je kvalitné pre mlynára i pekára. Vďaka dobrej úrode možno podľa odborníkov predpokladať, že ceny surovín a pekárenských výrobkov by zdražovať nemali.

Dožinky – slávnosť na ukončenie žatvy – sa dodnes oslavuje v mnohých obciach. Vrcholí odovzdaním dožínkového venca a vinšováním hospodárovi, večer hostinou a tanečnou zábavou. Hudba v podaní dychových kapiel čaká po celý deň aj na návštevníkov podujatia Země živitelka. Do Českých Budějovíc ich prisli v kolónach tisíce. Agrosalón potrvá do utorka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #poľnohospodárstvo #obchodné reťazce