Lagardeová: Grécky dlh treba reštrukturalizovať, nie odpustiť

Na zabezpečenie udržateľnosti gréckeho dlhu by mala stačiť určitá forma jeho reštrukturalizácie, napríklad v podobe zníženia úrokových sadzieb a predĺženie doby splatnosti. Odpustenie dlhu by nemalo byť potrebné. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v rozhovore so švajčiarskym denníkom Le Temps.

29.08.2015 17:30
debata (3)

Grécko sa v lete dohodlo s eurozónou na novom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur. MMF sa podieľal na predchádzajúcich dvoch balíkoch pomoci pre Grécko. O svojej účasti na treťom programe však zatiaľ nerozhodol, pretože má pochybnosti o udržateľnosti gréckeho dlhu a požaduje od eurozóny jeho zmiernenie.

Veritelia z eurozóny, najmä Nemecko, vylučujú možnosť zoškrtania gréckeho dlhu, o jeho reštrukturalizácii sú však ochotní uvažovať.

„Rokujeme o predlžovaní doby splatnosti a o znižovaní úrokových sadzieb,“ povedala Lagardeová denníku Le Temps. „Nehovoríme o rušení dlhu,“ dodala. Podla jej vyhlásenia by mal MMF o svojej účasti v záchrannom programe rozhodnúť do októbra, napísala agentúra Reuters.

Šéfka MMF sa vyjadrila aj k spomaľovaniu rastu čínskej ekonomiky, ktoré v posledných týždňoch vyvolalo chaos na svetových finančných trhoch. „Toto spomaľovanie bolo predvídateľné, očakávané a nevyhnutné,“ vyhlásila.

Lagardeová pripustila, že tohtoročný rast čínskej ekonomiky by mohol mierne zaostať za prognózou MMF, podľa ktorej by mal byť 6,8 percenta. Odmietla však obavy, že rast by mohol spomaliť až na štyri percentá. Vlani druhá najväčšia ekonomika sveta stúpla o 7,4 percenta, čo predstavovalo najpomalšie tempo rastu za posledných 24 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF