Miliardár Wang: Ekonomické ciele Pekingu sú nereálne

Čínska vláda by sa mala vzdať nereálnych cieľov pre hospodársky rast. Tvrdí to podľa serveru BBC miliardár Wang Ťien-lin, ktorý patrí medzi najznámejších čínskych podnikateľov. Tento rok plánuje Peking dosiahnuť zhruba sedempercentný rast ekonomiky.

29.08.2015 18:52
China Oriental Movie Metropolis Foto:
Wang Ťien–lin je najbohatší Číňan.
debata (5)

Vlani druhá najväčšia ekonomika sveta stúpla o 7,4 percenta, čo predstavovalo najpomalšie tempo za posledných 24 rokov. Obavy z negatívnych dopadov spomaľovania rastu čínskej ekonomiky v posledných týždňoch vyvolali chaos na svetových finančných trhoch.

Podľa Wanga je potrebné, aby sa čínska vláda „vzdala ilúzie o udržaní vysokého tempa rastu v rozsahu siedmich až ôsmich percent“, a akceptovala iba šesťpercentný, alebo dokonca len päťpercentný rast.

Wang odporučil vláde, aby sa namiesto stanovovania nereálnych rastových cieľov sústredila na zabezpečenie „udržateľného a bezpečného“ rastu.

„Čínska ekonomika sa musí transformovať zo závislosti na investíciách a exporte k orientácii na spotrebu. To je bolestivý proces,“ povedal Wang. „Ak sa táto transformácia neuskutoční teraz, bude v budúcnosti ešte bolestivejšia,“ do­dal.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v rozhovore so švajčiarskym denníkom Le Temps pripustila, že tohtoročný rast čínskej ekonomiky by mohol mierne zaostať za prognózou MMF, podľa ktorej by mal byť 6,8 percenta. Odmietla však obavy, že rast by sa mohol spomaliť až na štyri percentá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP