Zníženie DPH v Česku ceny neznížilo, tvrdí štúdia

Zavedenie druhej zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške desiatich percent V Česku od tohto roku neprinieslo podľa analýzy poradenskej spoločnosti TaxVision zníženie cien pre koncových užívateľov.

30.08.2015 10:45
debata (1)

Naopak, mierne zvýšenie ziskov zaznamenali niektorí podnikatelia. Navyše výrobcom, predajcom aj dovozcom tovarov, ktoré patria alebo môžu patriť do desaťpercentnej sadzby, pribudli náklady na zložitejšiu administratívu.

Znížená desaťpercentná sadzba DPH sa týka detskej výživy, liekov, kníh a surovín určených na výrobu potravín pre ľudí s celiakiou a fenylketonúriou.

„Náročnejšia administratíva spojená s novou kategorizáciou produktov stojí podnikateľov dodatočné náklady, ktoré premietajú do nových cenníkov. Koncových užívateľov sa preto zníženie DPH okrem výnimočných prípadov nijako nedotklo,“ uviedla daňová poradkyňa spoločnosti TaxVision Blanka Štarmanová.

Druhá znížená sadzba pomohla podľa nej snáď len knižnému trhu. Ten hlási väčší dopyt po knihách i lacnejších publikáciách. Naopak, v prípade liekov došlo podľa TaxVision k zdraženiu výrobcami alebo stúpol zisk lekární. Obdobné to bolo aj pri detskej výžive, kde podľa Štarmanovej zo zníženia dane profitujú skôr výrobcovia.

Avizovaného zníženie cien si nevšimli podľa analýzy ani celiaci, teda ľudia s neznášanlivosťou na lepok.

„Desaťpercentná sadzba nie je na veci dennej spotreby, ako je napríklad chlieb, ale iba na suroviny, z ktorých sa bezlepkové produkty vyrábajú, teda múku, rôzne zmesi na pečenie, strúhanku a podobne. V takýchto prípadoch sa päťpercentná úľava na dani rovná halierom až korunám, ktoré pohltí klasická inflácia,“ uviedla Štarmanová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #DPH